DPS: Presuda Apelacionog suda donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka vladajuće većine

"Izražavamo zabrinutost da ovakvo poimanje „vladavine prava“ i funkcionisanja institucija, može da ima fatalne posljedice po demokratiju, pretvarajući Crnu Goru u diktaturu, diskfalifikovanu iz procesa evropskih integracija"

11540 pregleda 50 reakcija 50 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) ocijenila je da ja odluka Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu u slučaju "državni udar" "donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka vladajuće većine na pravosudne institucije".

"Nakon nedavne, skandalozne naredbe ministra pravde (Vladimir) Leposavića da se poništi prvostepena presuda za pokušaj terorizma, današnji sudski epilog nije neočekivan", saopšteno je iz DPS-a.

Predmet "državni udar" je vraćen Višem sudu u Podgorici, na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

"Nažalost, svjedoci smo serije pritisaka na pravosudne organe koji dolaze sa najviših instanci vlasti. Nedavno je brutalno napadnut Ustavni sud, a juče najavljena izmjena zakona o Tužilaštvu. Svi ovi potezi, kose se sa osnovnim principima vladavine prava i zato smo sve više ubijeđeni da je trilateralni sporazum, koji su potpisali Krivokapić, Abazović i Bečić, samo mrtvo slovo na papiru. Ucijenjeni zahtjevima dijela vladajuće većine, potpisnici su se, birajući između poštovanja principa iz ovog dokumenta i ostanka na vlasti, povinovali volji Demokratskog fronta", navode iz DPS-a.

U DPS-u strahuju "da će današnja presuda, biti dokaz da se "preventivno" djelovanje ministra pravde, u vidu nečuvenog pritiska na pravosuđe, isplati, i da će patentirano od novih vlasti kompromitovati i urušiti čitav pravosudni sistem".

"Izražavamo zabrinutost da ovakvo poimanje „vladavine prava“ i funkcionisanja institucija, može da ima fatalne posljedice po demokratiju, pretvarajući Crnu Goru u diktaturu, diskfalifikovanu iz procesa evropskih integracija", zakljuluje se u saopštenju DPS-a.

Bonus video: