Nikolić: Poređenje „poštene donacije respiratora“ iz Srbije sa donacijom prijeko potrebnih vakcina gruba manipulacija

Nikolić ističe da se nameće se pitanje "da li je sve ovo odugovlačenje zapravo amortizovanje nezadovoljstva građana, sračunato da se kao i u slučaju respiratora Vučić pojavi u posljednjem trenutku kao navodni spasitelj građana Crne Gore"

6371 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Poređenje „poštene donacije respiratora“ iz Srbije sa donacijom prijeko potrebnih vakcina je gruba manipulacija, jer u ovom trenutku Crna Gora nema nijednu vakcinu, a respiratora je imala dovoljno za svoje tadašnje potrebe, rekao je portparol Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Miloš Nikolić.

On je reagovao zbog, kako kaže, tendencioznih pokušaja da se svojevremeno neprihvatanje “Vučićevih respiratora” stavi u istu ravan sa odbijanjem vrijednih donacija vakcina.

Nikolić navodi da je Srbija u martu prošle godine konfiskovala tri respiratora koje je Crna Gora naručila od predstavnika švedskog proizvođača, posredstvom kompanije Farmont.

"Nakon nekoliko dana Ambasada Srbije u Podgorici je obavijestila institucije o odluci Srbije da „pokloni“ 5 respiratora Crnoj Gori. Veoma velikodušno, da pokloni Crnoj Gori respiratore koje je Crna Gora platila?! Uz poseban ciljani zahtjev: da donacija bude namijenjena Beranama, kako bi se i na taj način, pred parlamentarne izbore promovisali lideri DF?! Prostom pretragom medijskih izjava i napisa iz tog perioda vidi se da je u trenutku neprihvatanja donacije respiratora – koje je napominjemo, Crna Gora platila novcem svojih građana – naš zdravstveni sistem je imao dovoljan broj ovih medicinskih uređaja. Naime, Crna Gora je na vrijeme planirala eventualno širenje virusa i u skladu sa tim procjenama nabavila dodatnu opremu. Uostalom, da li je ijednom građaninu Crne Gore bio uskraćen respirator? Naravno da nije, do današnjeg dana", kazao je Nikolić.

Imajući u vidu politički kontekst donacije respiratora, i sve okolnosti koje su je pratile kao i činjenicu da se ovih dana Nikšićem ne može proći od raznih aktivista Srpske napredne stranke, koji neskriveno rade kampanju Demokratskom frontu, Nikolić ističe da se nameće se pitanje "da li je sve ovo odugovlačenje zapravo amortizovanje nezadovoljstva građana, sračunato da se kao i u slučaju respiratora Vučić pojavi u posljednjem trenutku kao navodni spasitelj građana Crne Gore, a zapravo pokrovitelj Andrije Mandića i njegovog Demokratskog fronta, od kojih se očekuje da mu prinesu Nikšić, na pladnju."

Tvrdi da, imajući u vidu sve navedeno, ovakav scenario nikog ne bi iznenadio.

"Naprotiv, bio bi logičan nastavak nečasnih i zakulisnih postupaka nove vlasti", navodi se između ostalog u saopštenju Nikolića.

Bonus video: