Vlada i predlagači traže najbolje rješenje?

DPS se vraća u Skupštinu, Katnić nudi ostavku u zamjenu za povlačenje zakona, parlamentarna većina i dio izvršne vlasti

33413 pregleda 135 reakcija 27 komentar(a)
Premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić, Foto: Savo Prelević
Premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić, Foto: Savo Prelević

Šefovi poslaničkih klubova parlamentrane većine, skupštinsko rukovodstvo na čelu sa Aleksom Bečićem, premijer Zdravko Krivokapić, vicepremijer Dritan Abazović i ministar pravde Vladimir Leposavić danas će razgovarati o predloženim izmjenama tužilačkih zakona, koje bi parlament trebalo da razmatra na sjednici koje počinje 18. februara.

Vlada je trebalo da utvrdi mišljenje na predloge za izmjenu Zakona o državnom tužilaštvu i Predlog zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, ali je prije toga upriličen razgovor sa predlagačima, saznaju “Vijesti”.

Vlada je svjesna potrebe promjene zakona, ali i odsustva javne rasprave i usvajanja po skraćenom postupku.

Takođe i očekivanja da se zbog promjene zakona ne ide korak unazad ka ispunjavanju obaveza iz poglavlja 23 i 24, pa je trebalo da prije konačnog stava o tome razgovara sa diplomatskim zvaničnicima uticajnim zapadnih država, koje su podržavale Specijalno državo tužilaštvo - čija je privremena suspenzija, zbog promjene zakona, i izazvala najveću buru, rečeno je “Vijestima”.

Iz poslaničkog kluba DPS-a juče je najavljeno da će oni prekinuti bojkot Skupštine i pojaviti se na vanrednoj sjednici, a glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je objavio da je spreman da podnese ostavku, ako predlagači zakona odustanu od njih i obavežu se da ih neće predlagati do isteka mandata ovog skupštinskog saziva, saopšteno je iz Tužilaštva.

 “Da se zakoni ne diraju do kraja skupštinskog saziva”: Katnić
“Da se zakoni ne diraju do kraja skupštinskog saziva”: Katnić foto: Boris Pejović

Rekao je da je 10. februara razgovarao sa premijerom koji ga je, kako tvrdi, obavijestio da bi, u slučaju podnošenja njegove ostavke, poslanici Demokrata i GP URA odustali od predloga, što su iz te dvije partije demantovali.

Povezani članci

11. Februar 2021.

Katnić: Spreman sam da podnesem ostavku

Krivokapić je na Tviteru potvrdio da je razgovarao sa Katnićem i izrazio nadu da će GST održati riječ i podnijeti ostavku.

“Nadam se da će Katnić održati riječ i podnijeti ostavku”: Krivokapić -
“Nadam se da će Katnić održati riječ i podnijeti ostavku”: Krivokapić -foto: Boris Pejović

“Ne pristajemo ni na kakva uslovljavanja, jer je u pitanju najveći interes građana Crne Gore. Nijedan pojedinac ne smije da stoji na putu napretka Crne Gore i trebalo bi da je i g. Katnić to shvatio”, poručio je Krivokapić.

Povezani članci

11. Februar 2021.

Krivokapić: Katnić da održi riječ i podnese ostavku

Predsjednik Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je da ponuda ostavke u zamjenu za povlačenje reformskih izmjena zakona, predstavlja klasičnu trgovinu.

“Očito da Katnić dolazi iz neke druge stvarnosti u kojoj se može trgovati sa sudbinom države ili građana, ali sa Demokratama nema trgovine, niti je kada bilo niti će je ikada biti. Reforme u tužilaštvu će se sprovesti, a ostavka personifikacije neprofesionalnosti ovog organa ih neće zaustaviti. Neće i ne može pravosuđe ove zemlje zavisiti od Milivoja Katnića ili bilo kog pojedinca. Crna Gora gradi institucije koje će se beskompromisno boriti protiv svih oblika korupcije i kriminala. Zato je neophodno da Milivoje Katnić odmah i bezuslovno ode”, poručio je Bogdanović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar rekao je da Katnić nije u poziciji niti može bilo koga ucjenjivati, a pogotovo ne poslanike te partije. “Njegovi pokušaji ucjena najbolje pokazuju njegovu neprofesionalnost u vođenju SDT-a. Nastavićemo sa institucionalnim reformama koje su bitne za napredak EU integracija”, napisao je Konatar na Tviteru.

Šefica Delegacije EU Oana Kristina Popa je prošle sedmice ukazala da je za dalji napredak Crne Gore od presudne važnosti da država ostvari dodatne rezultate, a ne da nazaduje u sprovođenju reforme pravosuđa.

Iz Ambasade SAD u Podgorici su ranije “Vijestima” kazali da bi ovi zakoni mogli predstavljati korak unazad na putu ka EU, imajući na umu, kako su naveli, da su nezavisnost i odgovornost tužilastva i sudstva ključni za evropske integracija.

Kritičari predloga, među kojima i tužilačke organizacije, tvrde da je u pitanju politički revanšizam čiji je cilj da se suspenduju specijalni tužioci i omogući politički upliv u pravosuđe.

Živković: Cilj da se zaštiti demokratski kapacitet institucija

Na pitanje da li poziv Katnića novoj parlamentarnoj većini da povuku zakone vidi kao političku trgovinu, šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković je juče rekao da se ne radi o potrebi da se sačuvaju bilo čije funkcije, nego da se zaštiti demokratski kapacitet institucija koji je “vrlo mukotrpno građen od sticanja nezavisnosti do danas”.

Povezani članci

11. Februar 2021.

DPS i LP se vraćaju u parlament 18. februara

“Očigledno je da postoje ultimatumi na strani vladajuće većine koji imaju za cilj da se što prije izglasaju tužilački zakoni, kako bi se postavili politički podobni ljudi mimo tužilačke organizacije”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Bonus video: