"nova Vlada da nadogradi pozitivno nasljeđe"

Picula: Crna Gora da ubrza reforme i pristupanje EU

Picula je ukazao da je, iako je Crna Gora najnaprednija država u procesu proširenja, važno nastaviti sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava

4194 pregleda 6 komentar(a)
Kordić i Picula, Foto: Gsv.gov.me
Kordić i Picula, Foto: Gsv.gov.me

Crna Gora ostvarila je kontinuirani napredak u pristupnim pregovorima i Evropski parlament (EP) ohrabruje novu Vladu da nadogradi pozitivno nasljeđe i iskoristi mandat za ubrzanje reformi i pristupanje Evropskoj uniji (EU), poručio je izvjestilac za Crnu Goru u EP Tonino Picula.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Picula i glavna pregovaračica Zorka Kordić danas su, na sastanku koji je održan u onlajn formatu, razgovarali o Nacrtu rezolucije EP o Crnoj Gori za 2020 – 2021. godinu.

Picula je istakao da će EP u Rezoluciji pozdraviti kontinuirani napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 8 i prihvatanje nove metodologije pristupanja.

Kako je naveo, pohvaliće se doprinos Crne Gore regionalnoj saradnji, aktivno učešće u Agendi povezivanja Zapadnog Balkana i usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim propisima u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

"Preporuka je svakako na valorizaciji nove metodologije koju je Crna Gora prihvatila i otvaranju učešća država kandidata u Konferenciji o budućnosti Evrope", navodi se u saopštenju.

Picula je ukazao da je, iako je Crna Gora najnaprednija država u procesu proširenja, važno nastaviti sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

On je pozvao na nastavak ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 koja su, kako je naglasio, prekretnica za dalji tok pregovora.

Picula je pohvalio dosadašnji učinak Crne Gore u izgradnji odgovarajućeg zakonodavnog i institucionalnog okvira , ali i ukazao na potrebu vidljivih rezultata u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja i slobode medija, što će biti identifikovano i u Rezoluciji EP.

"U tom kontekstu vrlo je važan ishod rasprave parlamenta o izmjeni zakona o tužilaštvu, a koji će biti reflektiran u finalnom izvještaju EP", kaže se u saopštenju.

Kordić je, kako se navodi, prenijela snažnu posvećenost Vlade intenziviranju reformskih aktivnosti u svim oblastima, sa fokusom na vladavinu prava.

Ona je istakla jasnu namjeru Vlade da se obaveze iz poglavlja 23 i 24 realizuju efikasno i kvalitetno, u saradnji sve tri grane vlasti i uz konsultacije sa Evropskom komisijom i Venecijanskom komisijom.

"Vlada je odlučna u namjeri da, u saradnji sve tri grane vlasti i civilnim sektorom, a uz podršku evropskih partnera, preduzme sve napore kako bi ostvarili suštinsku reformu vladavine prava i dostigli unutrašnju spremnost za članstvo", kazala je Kordić.

Ona je poručila da je pristupanje EU vanjskopolitički prioritet, ali i unutrašnja razvojna potreba društva i obaveza da se građanima obezbijede evropski standardi, vrijednosti i kvalitet života.

Preporučujemo za Vas