poslanica dps ocijenila

Pribilović: Nedopustivo je mijenjati sistemske zakone bez konsultacija sa EK i mišljenja Venecijanske komisije

Prema njenim riječima, potvrđeno je da Crna Gora već ima adekvatan zakonski okvir kada je u pitanju organizacija tužilaštva i da mehanizmi za nezavisnost i samostalnost u radu apsolutnu postoje

2913 pregleda 3 komentar(a)
Pribilović, Foto: Boris Pejović
Pribilović, Foto: Boris Pejović

Mijenjanje sistemskih zakona bez konsultacija sa Evropskom komisijom (EK) i mišljenja Venecijanske komisije, nedopustivo je u ovoj fazi pregovora, ocijenila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Suzana Pribilović i pohvalila odluku dijela parlamentarne većine da odustanu od predloženih izmjena zakona.

Pribilović je kazala da je sinoćnja odluka dijela parlamentarne većine da odustane od predloga izmjena zakona o tužilaštvu jasan pokazatelj ispravnosti svega onoga što je poslanički klub DPS-a saopštavao tokom prethodnih sedmica.

“Potvrdilo se dakle da bi izmjene zakona o tužilaštvu blokirale evropski put Crne Gore, te da je nezavisnost i samostalnost tužilaštva kao i sudske grane vlasti, jedan od osnovnih preduslova za dalje reforme u oblasti vladavini prava”, navela je Pribilović.

Prema njenim riječima, potvrđeno je da Crna Gora već ima adekvatan zakonski okvir kada je u pitanju organizacija tužilaštva i da mehanizmi za nezavisnost i samostalnost u radu apsolutnu postoje.

“U ovoj fazi pregovora nedopustivo je mijenjati sistemske zakone bez konsultacija sa EK i mišljenja Venecijanske komisije u ovako složenim procesima kakav je izmjena zakona o tužilaštvu”, rekla je Pribilović.

Ona je pohvalila odluku dijela poslanika iz parlamentarne većine da odustanu od predloženih izmjena zakona, i istakla da je članstvo u Evropskoj uniji zajednički cilj i da u tom pravcu ne smije biti bilo kakvih politički motivisanih kalkulacija.