DPS: Odluka Privrednog suda očekivana, pokušaj bezobzirnog pravnog nasilja u režiji Bojanića

Iz DPS-a su rekli da su, nakon što su u javnosti Bojanić, koji je ministar kapitalnih investicija, i „specijalci“ više puta demantovali sami sebe, krenuli u novu ofanzivu, uništavanja crnogorske Elektroprivrede

3045 pregleda 4 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Odluka Privrednog suda o otkazivanju sjednice Skupštine akcionara Elektroprivrede, koju je zakazala samo Vlada, očekivana je i predstavlja jedini mogući institucionalni odgovor na pokušaj bezobzirnog pravnog nasilja u režiji resornog ministra Mladena Bojanića, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Iz DPS-a su rekli da su, nakon što su u javnosti Bojanić, koji je ministar kapitalnih investicija, i „specijalci“ više puta demantovali sami sebe, krenuli u novu ofanzivu, uništavanja crnogorske Elektroprivrede.

„Svjesni činjenice da je manir ove Vlade da krši Ustav i zakone, u više navrata smo pokušali da im objasnimo da je to što čine nezakonito. Ali zalud“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Povezani članci

23. Februar 2021.

Bojanić: Privredni sud pokazao privrženost DPS-u

Privredni sud prihvatio je predlog Odbora direktora EPCG i zabranio održavanje Skupštine akcionara te kompanije koju je Vlada, kao većinski akcionar, zakazala za 25. februar. Bojanić je ocijenio da je takvom odlukom Privredni sud pokazao privrženost DPS-u i da je u pitanju politički motivisano rješenje.

U DPS-u su kazali da je jedino racionalno objašnjenje upornog insistiranja na zakonu jačeg da su ministar i „specijalci“ podlegli političkom pritisku konstituenata vlasti.

„Svjesno su prekršili zakon da bi vladajućem režimu učinili nove nezakonite ustupke na lokalnom nivou, pred izbore u Nikśiću“, dodaje se u saopštenju.

U DPS-u smatraju da je nezakonito postupanje, koje je utvrdio sud, pa još u vrijeme predizborne kampanje, dostojanstvenom ministru u vladi zemlje članice NATO-a razlog da podnese ostavku.

„No, Bojanić ostaje privržen maniru lošeg đaka, kojem su profesori krivi za sve loše ocjene. Umjesto da se suoči sa svojim neznanjem, pa rješenje potraži u knjigama, Mladen bi da mijenja predsjednike sudova. Veliki zalogaj za nekoga ko ni Skupštinu akcionara ne umije da zakaže“, zaključuje se u saopštenju.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić juče je odlučio da Skupština akcionara državne EPCG neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija.

Prihvatio je argumente Odbora direktora EPCG da je u zahtjevu Vlade za vanrednu Skupštinu akcionara, na kojoj bi bio smjenjen postojeći i izabran novi Odbor direktora, bilo proceduralnih propusta.

Zbog toga će se Skupština akcionara sa istim dnevnim redom održati 16. marta, kada je zakazao bord EPCG, tako da je postojeća uprava kompanije ovom odlukom dobila još 20 dana vlasti.

Bonus video: