istakao da bez kadrovskih promjena nema reformi

Bogdanović: Veljović stao u zaštitu onih koji su me špijunirali

"Uprkos desetinama dokaza koje sam dostavio Upravi policije, uprkos brojnim upozorenjima, fotografijama, pozivima, Veljović nije pokrenuo istragu niti procesuirao odgovorne"

7315 pregleda 9 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Uprava policije je u komandnom smislu, čast izuzecima, tokom vladavine prethodnog režima bila samo produžena ruka parlamentarne većine, koja je izdavala naloge sa ciljem realizacije svojih, a ne državnih interesa, saopštio je danas predsjednik Kluba poslanika "Mir je naša nacija" Boris Bogdanović.

"Tako su svi oni koji su bili izvršioci takvih zadataka bili štićeni i rehabilitovani, a njihove žrtve, među kojima sam i ja i brojne moje kolege, proglašavani za državne neprijatelje", kazao je on.

"Vijesti" su danas objavile da je Bogdanović krajem juna prošle godine prijavio da ga nepoznate osobe u stopu prate, ali da iz policije i tužilaštva u tome nisu vidjeli ništa sumnjivo. Bogdanović je jedan od političara koje su, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nezakonito uhodili i fotografisali pripadnici tajne službe, zbog čega je pokrenuta istraga i protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića.

"Kao odgovoran čovjek činjenicu da sam kontinuirano praćen u toku 2020. godine nijesam politizovao, već sam krajnje korektno pustio institucijama da odrade svoj posao. Na žalost, uprkos desetinama dokaza koje sam dostavio Upravi policije, uprkos brojnim upozorenjima, fotografijama, pozivima, Veljović nije pokrenuo istragu niti procesuirao odgovorne", navodi Bogdanović.

Dodaje da mu, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore, nije ni padalo na pamet da koristi takvu situaciju u političke svrhe i prikuplja političke poene, iako je to, kako je kazao, bilo potpuno politički legitimno.

"Naprotiv, dao sam šansu državnoj instituciji da samo sprovede postupak, jer sam dokaze već sam pribavio i dostavio. Međutim, (bivši šef policije Veselin) Veljović se opredijelio da objavi rat očiglednosti i stane u zaštitu onih koji su me špijunirali, pratili i uhodili danima, nedjeljama i mjesecima."

Bogdanović je kazao kako je uvjeren da je njegovo postupanje i pružena šansa državnom organu odgovoran korak, a da će građani procijeniti da li je moglo poštenije i korektnije. Napominje da i dalje ne bi institucionalno saznao da je praćen i prisluškivan da nije bilo promjena 30. avgusta i da nije bilo profesionalnog odnosa sadašnjeg vršioca dužnosti direktora ANB-a Dejana Vukšića.

Ovaj primjer, kako je kazao, daje najbolju moguću sliku, kristalno jasnu i domaćoj i međunarodnoj javnosti, kako postupaju zarobljene, a kako slobodne institucije.

"Kako pod patronatom autokratije institucije štite napadače i nalogodavce, a kako u demokratskom i slobodnom sistemu institucije štite žrtve, razotkrivaju i procesuiraju napadače. Takođe, na ovom primjeru se jasno može uočiti da bez kadrovskih promjena nema reformi", naveo je šef poslaničkog kluba Mir je naša nacija. Bogdanović je poručio da ga raduje što se konačno pred licem javnosti ogolio i raskrinkao "jedan sistem koji se ogriješio o građane i o državu", a ujedno nanio ozbiljnu štetu i usporio naš put ka EU koji nema alternativu.

Preporučujemo za Vas