DNP: Izgradnja asfaltne baze bila bi kap koja je prelila čašu, Pljevljaci neće prihvatiti da budu zamorčići

Lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima, smatraju u DNP, bila bi veliki zagađivač vazduha

2553 pregleda 0 komentar(a)
DNP, Foto: Facebook
DNP, Foto: Facebook

Demokratska narodna partija (DNP), osuđuje namjeru investitora da gradi asfaltnu bazu u gradskom pljevaljskom naselju Potrlica.

“Upozoravamo sve one koji pružaju podršku realizaciji ove sulude ideje na činjenicu da bi se time drastično povećao nivo zagađenosti vazduha u Pljevljima i dodatno ugrozilo zdravlje i život Pljevljaka. Pljevlja su svakako jedan od najzagađenijih gradova u Evropi i izgradnja asfaltne baze u neposrednoj blizini grada bila bi kap koja je prelila čašu, ne samo za mještane MZ Potrlica već i za sve građane Pljevalja. Pljevljaci neće prihvatiti da budu zamorčići u eksperimentu određenih pojedinaca kod kojih očigledno vlada izopačeno razmišljanje da nije strašno povećavati nivo zagađenosti u gradu koji je ionako drastično zagađen”, navodi se u saopštenju Opštinskog odbora DNP Pljevlja.

Ističu i da je predmetna lokacija odnosno prostor na kojem živi više domaćinstava, zbog blizine površinskog kopa Rudnika uglja drastično ugrožen, što pokazuju svi rezultati mjerenja nivoa zagađenosti.

“Stoga ova vrsta bezobzirnosti sadržana u namjeri da se baš na ovoj lokaciji izgradi asfaltna baza zaslužuje najsnažniji otpor i protest ne samo mještana konkretnog naselja, već svih Pljevljaka. Izgradnja asfaltne baze na udaljenosti od svega 2-3 kilometra od centra grada apsolutno je neprihvatljiva za svakog razumnog Pljevljaka. Imajući u vidu mikrolokaciju i zatvorenost kotline realizacija ove ideje bila bi pogubna, posebno imajući u vidu da svaka asfaltna baza proizvodi akumulaciju i emitovanje velike količine kancerogenih materija. Primjera radi, udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Mojkovca je 8,3 kilometra, asfaltna baza u Baru je udaljena od centra grada 6 kilometara, dok je udaljenost postojeće asfaltne baze od centra Podgorice 8 kilometara”, navodi se u saopštenju DNP Pljevlja.

Lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima, smatraju u toj partiji, bila bi veliki zagađivač vazduha.

“Lokacija mora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu generalno, a ne tamo gdje je to za investitora najpodesnije, ma koliko bila značajna investicija koja treba da se izvodi i u čijem cilju se asfaltna baza gradi. Svakako je zastrašujuća činjenica da se u Pljevljima poslednjih mjeseci bilježe sve lošiji podaci o nivou prirodnog priraštaja, zbog čega se apsolutno mora voditi računa o svakom potezu koji može dodatno da ugrozi opstanak ove sredine i navede ljude na dalje odseljavanje”, piše na kraju saopštenja DNP Pljevlja.

Bonus video: