Polemika tivatskog gradonačelnika i partije koja mu daje većinu u lokalnom parlamentu

SDP: Komnenović da se izvini zbog kršenja mjera; Gradonačelnik: Manite se prazne priče bez dokaza

Ta partije koja u aktuelnom sazivu SO Tivat ima jednog odbornika – samog Đurovića, daje natpolovičnu parlamentarnu podršku aktuelnoj tivatskoj lokalnoj vlasti koju nakon izbora 30.avgusta prošle godine, čini koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat”

6257 pregleda 7 komentar(a)
Komnenović, Foto: TV Vijesti
Komnenović, Foto: TV Vijesti

Tivatska SDP pozvala je predsjednika te Opštine Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje) da se javno izvini Tivćanima zbog njegovog navodnog nepoštovanja pojačanih epidemioloških mjera koje važe zbog velikih broja inficiranih koronom u najmanjoj bokeljskoj opštini. Komnenovič je to odbio da uradi, pozivajući SDP da pruži dokaze za svoje tvrdnje da je on prekršio mjere.

"OO SDP Tivat strogo osuđuje prisustvo predsjednika Opštine Tivat gospodina Željka Komnenovića vjerskom obredu u Podgorici. Da ne bi bilo loše protumačeno, jer na našem platnom spisku nema novinara, internet portala ili televizijskih kuća, naša osuda nema nikakve veze sa vjerskom zajednicom čijem je obredu prisustvovao kao ni sa njegovim ličnim vjerskim stavovima i opredjeljenjima. Naša osuda odnosi se na nepoštovanje epidemioloških mjera na snazi u našem gradu i našoj državi i kroz to nepoštovanje naših građana i naših sugrađana.”- saopštili su iz tivatskog SDP-a na čijem je čeku Aleksandar Đurović.

Ta partije koja u aktuelnom sazivu SO Tivat ima jednog odbornika – samog Đurovića, daje natpolovičnu parlamentarnu podršku aktuelnoj tivatskoj lokalnoj vlasti koju nakon izbora 30.avgusta prošle godine, čini koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat”.

SDP je u već par navrata kritikovala aktuelnu vlast, posebno zbog toga što na konstitutivno sjednici aktuelnog sazova SO, a koju je inače, pripremila odlazeća lokalna DPS-SD-HGI uprava grada, nije intonirana državna himna.

SDP je to tada zajedno sa DPS i SD, kritikovao, iako u Poslovnimu o radu SO Tivat uopšte nije predviđeno intoniranje dravne himne prilikom konstituisanja novog sazova lokalnog parlamenta.

Ipak, SDP je i nakon “varnica oko himne navodnog nepoptovanja državnih simbola, nastavila da daje parlamentarnu podršku koaliciji NP-BF-GB a u međuvremenu je na posljdnjoj sjednici lokalnog parlamenta u organima upravljanja tivatskim opštinskim preduzećima i ustanovama SDP dobila više pozicija za svoje kadrove.

Tako sada prestavnici SDP koja formalno nije dio izvršne vlasti u Tivtu, čak čine i većinu u nekim od tih organa, poput odbora direktora Vodovoda i Savjeta JU Centar za kulturu. Đurović i SDP sada ponovno kritikuju svoje političke partnere u Tivtu, zamjerajući Komnenovilću što je prošle nedjelje prisustvovao vjersom obradu u podgoričkom Hramu, a na kojem je pored ostaloga, bio i premijer Zdravko Krivokapić.

“U proteklom periodu vlast (u Tivtu) je uspostavljena i počela je da radi i od nje se očekuje dosta, očekuje se da optimizuje rad lokalne samouprave, da konsoliduje gradske finansije ali očekuje se i da poštuje državu Crnu Goru, njenu himnu i zakone, da bude nepristrasna, fer i jednaka prema svim građanima bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost. Takvu vlast smo manjinskom podrškom, bez fotelja i partijskog zapošljavanja omogućili i podržali mi iz OO SDP Tivat. OO SDP Tivat neće podržavati ni jednu vlast koja ne poštuje Ustav, zakone, građane Crne Gore i građane Tivta zato pozivamo predsjednika Opštine gospodina Komnenovića da se javno izvini građanima Tivta i građanima Crne Gore, ne kao Željko Komnenović, nego kao predsjednik Opštine Tivat, jer je ovim svojim činom unizio funkciju i grad koji predstavlja i pozivamo ga da se pridržava Ustava, zakona i pravila naše države i da ne zaboravi da on više nije samo Željko Komnenović nego da je prije svega predsjednik Opštine Tivat i da predstavlja sve njene građane, a ne jednu grupu.”- saopštili su iz OO SDP Tivta.

Reagujući na ove prozivke, Komnenović je juče kazao da je na svetosimeonovskoj liturgiji u Podgorici, u hramu Hristovog Vaskrsenja, bio gost podgoričke parohije.

“Pozivu sam se rado sam odazvao, baš kao i pozivu mjesnog župnika don Dražena Kraljića za svečanu božićnu misu u crkvi Svetog Petra u Bogdašićima. I u jednom i drugom slučaju, poštovao sam striktno epidemiološke mjere koje su na snazi, ne samo zbog funkcije koju obavljam već zbog lične odgovornosti prema svojoj porodici, prije svega roditeljima, koji su visokorizična grupa. Ukoliko vi imate dokaze koji potkrepljuju vaše tvrdnje, pozivam vas da o tome obavijestite nadležne organe države, pa da se nakon utvrđivanja moje eventualne odgovornosti, pokrene pitanje javnog izvinjenja građanima.”- porućio je SDP-ovcima tivatski gradonačelnik.

On je, kada je u pitanju poštovamje himne i simbbola države Crne Gore, Đurovića koji je odbornik u SO, podsjetio na “par lako provjerljivih činjenica”.

“Intoniranje državne himne prilikom konstituisanja tivatske Skupštine nije predviđeno Poslovnikom o radu, a prvu sjednicu je organizovala bivša DPS vlast. I pored toga, na naredne dvije sjednice koje je organizovala aktuelna tivatska vlast, prilikom izbora predsjednika i potpredsjednika Opštine, intonirana je državna himna, a svi odbornici naše koalicije su stajali. Iz redova SDP čekamo inicijativu za promjenu Poslovnika.”- istakao je Komnenović.

On je “sve građane i nas koji obavljamo funkcije vlasti, i one koji su u opozicionim klupama”, pozvao na “jedinstvo i slogu u ovim teškim vremenima”.

“Da prekinemo praksu tridesetogodišnje vladavine bivšeg režima i razmišljanja u fiokama. Pored zdravstvene, odgovornost je i moralna kategorija jer u oba slučaja moramo čuvati druge od sebe.”- zaključio je tivatski gradonačenik u odgovoru lokalnom SDP-u.

Preporučujemo za Vas