Poslanici otvaraju priču o nezakonitostima

Kontrolno saslušanje i v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i vicepremijera Dritana Abazovića inicirao poslanik i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević

18806 pregleda 6 komentar(a)
Vukšić i Abazović, Foto: gov.me
Vukšić i Abazović, Foto: gov.me

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu održaće dva kontrolna saslušanja 10. i 17. marta, najvjerovatnine iza zatvorenih vrata, a poslanicima će o problemima u bezbjednosnom sektoru raportirati v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i vicepremijer Dritan Abazović.

Kontrolno saslušanje obojice inicirao je poslanik i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević a sjednicu je zakazao predsjednik Odbora iz Demokratskog fronta Milan Knežević.

Knežević je u subotu rekao da je planirao da Vukšić javno odgovara o nezakonitim mjerama nadzora koje je sprovodila bivša vlast, ali da je na njegovo instistiranje sjednica ipak zatvorena. Zakonom je propisano da sjednice Odbora na kojima se iznose podaci koji imaju stepen tajnosti, budu zatvorene za javnost. One se po pravilu održavaju u posebnoj skupštinskoj prostoriji, kako bi se sačuvala tajnost podataka i informacija.

Skupštinski Odbor je 24. februara podržao inicijativu Konjevića za kontrolno saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi sa njegovim susretima sa Stevanom Simijanovićem koji se predstavljao kao diplomata.

URA je u oktobru prošle godine ugostila i sastajala u Podgorici sa, kako se ispostavilo, lažnim diplomatom SAD Stevanom Simijanovićem. “Sa vizit karti i ostalih legitimacija moglo se zaključiti da se radi o savjetniku u Ambasadi SAD pri misiji OEBS-a u Beču. Kao i sa nizom drugih diplomata, obavili smo više razgovora i sa pomenutim Simijanovićem”, saopštili su nedavno iz GP URA, zatraživši od nadležnih da se taj slučaj istraži.

Odbor za bezbjednost i odbranu je takođe na sjednici 24. februara glasovima većine donio odluku da se održi i saslušanje vršioca dužnosti direktora ANB-a na temu “Rad ANB-a u svjetlu poštovanja garantovanih ustavnih i zakonskih prava”.

Konjević je tražio kontrolno saslušanje nakon što je Vukšić potvrdio da su pojedini zaposleni uništavali materijal ANB-a i da je riječ o dokumetaciji o nezakonitom prisluškivanju i praćenju...

“Da ne bi nadležni Odbor i Skupština kršili Ustav i zakon neadekvatno reagujući na ovako teške konstatacije, tražim od Vas da se u najkraćem roku sazove sjednica Odbora i donese odluka o kontrolnom saslušanju u roku hitno, kako ne bi nastupile nenadoknadivo štetne posljedice”, naveo je Konjević u inicijativi upućenoj predsjedniku Odbora, Milanu Kneževiću.

Specijalno policijsko odjeljenje je krajem februara podnijelo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića i bivšeg agenta tajne pratnje Srđe Pavićević jer su, kako je kazao šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, nezakonito snimali i pratili više osoba.

Na tom spisku su Milan Knežević i njegov kolega iz Predsjedništva Andrija Mandić, zatim Slaven Radunović (DF), funkcioneri Demokrata Aleksa Bečića i Boris Bogdanović, novinar TV Vijesti Petar Komnenić...

Bonus video: