Administrativni odbor predložio Koljenovića i Nikolić za članove Savjeta AEM

Odbor je uputio i javni poziv za utvrđivanje predloga kandidata za dva člana Komisije za koncesije iz reda uglednih stručnjaka

8424 pregleda 2 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović
Sa jedne od sjednica Administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor predložio je Skupštini Crne Gore da za članove Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) imenuje Edina Koljenovića i Andrijanu Nikolić.

Koljenovića su predložile NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava, a Nikolić Asocijacija komercijalnih emitera Crne Gore.

Odbor je uputio i javni poziv za utvrđivanje predloga kandidata za dva člana Komisije za koncesije iz reda uglednih stručnjaka.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u dopisu upućenom Skupštini 1. februara zatražilo da Skupština predloži kandidate za članove Komisije za koncesije, shodno Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o koncesijama, koji se počeo primjenjivati od 4.jula 2020.godine.

Administrativni odbor prethodnog saziva Skupštine je 23.jula prošle godine utvrdio predlog kandidata za dva člana Komisije, a Skupština je na sjednici od 27.jula odlučila da Vladi za članove Komisije za koncesije predloži Božidara Pižuricu i Sameta Murića.

Skupština je 21.februara 2021. godine od Vlade zatražila obavještenje da li je došlo do imenovanja dva člana pomenute komisijei od premijera Zdravka Krivokapića dobila odgovor da da prethodna Vlada to nije učinila i da je potrebno da Administrativni odbor pokrene postupak utvrđivanja novog predloga kandidata za članove Komisije za koncesije.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Suzana Pribilović je kazala da je Vlada, bez obzira da li se radilo o prethodnom ili sadašnjem sastavu, imala predloge Skupštine koje je trebalo da razmotri, i onda da obavijesti Skupštinu da predlozi nisu prihvaćeni i da zahtijevaju nove.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović (Demokratski front - DF) kazao je da Vlada bivšeg premijera Duška Markovića nije imenovala predložene kandidate u predviđenom roku, te je nova Vlada zauzela stav da se ponovo otvori postupak.

Ljuiđ Škrelja (DPS) kazao je da bilo koja Vlada, a pogotovo ne "apostolska", nema pravo da se ignorantski odnosi prema zaključcima Skupštine ako je pravno oglašavanje bilo sprovedeno u skladu sa zakonom.

"Bilo je realno da Vlada na samoj sjednici odbije ili ne prihvati tu kandidaturu...", kazao je Škrelja.

Odbor je donio rješenje o prestanku prava na zaradu bivšoj sutkinji Ustavnog suda Mevlidi Muratović zbog odlaska u penziju, kao i rješenje o isplati otpremnine.

Odbor je formirao i Komisiju koja će do 25.marta pregledati pristiglu dokumentaciju kandidata za članove Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG).

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović je kazao da se raduje što se proces predlaganja novih članova Savjeta RTCG privodi kraju i što već imaju pristigle kandidature:

"Iz prostog razloga što ono što danas imamo na medijskoj sceni Crne Gore, a tiče se Javnog servisa je nešto što je ziasta zabrinjavajuće, nešto što je poražavajuće, jer to nije Javni servis svih građana Crne Gore - to je Javni servis i partijska ćelija DPS-a", kazao je Martinović.

Istakao je da se nada da će Adminsitrativni odbor i radne grupe i sve što budu radili u narednom periodu doprinijeti da poslije 30 godina "imamo Javni servis koji će služiti na čast i ponos svim građanima, i da više nikada neće biti pod kontrolom bilo koje političke partije niti bilo kog političkog lidera".

Škrelja je kazao da RTCG nije bila DPS-a niti će biti "frontovska".

Bonus video: