Volker: Optužbe o curenju podataka su ozbiljna stvar, događaj ne može da podrije status CG kao pouzdanog partnera

Volker je kazao da je bilo slučajeva odavanja tajnih podataka u Alijansi, ali da se to ne događa često

10293 pregleda 9 komentar(a)
Volker, Foto: Screenshot/Youtube
Volker, Foto: Screenshot/Youtube

Optužbe zasnovane na tvrdnjama da je vršilac dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić odao tajne podatke članice Sjevernoatlantske alijanse ozbiljna su stvar, ocijenio je bivši američki ambasador pri NATO Kurt Volker.

On je rekao da je zabrinjavajuće ukoliko povjerljive informacije procure na takav način.

"Vidio sam iste medijske izvještaje kao i vi i očigledno nemam detalje o tome šta se možda dogodilo ili nije. Znam da su američka i crnogorska vlada sada u bliskim konsultacijama, da razgovaraju o tome da bi utvrdili šta se možda dogodilo i osigurali da se te stvari riješe i ako bude potrebno, ublaže posljedice", kazao je Volker za Glas Amerike.

On je, na pitanje koje su moguće posljedice po članicu NATO-a kada se na ovaj način odaju povjerljive informacije, kazao da prvo treba osigurati da se to ne dogodi ponovo.

“Da se kroz napore crnogorske vlade i u bliskim konsultacijama sa NATO saveznicima, kao i bilateralno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) osigura da postoje kontrole i sistemi za zaštitu povjerljivih informacija”, rekao je Volker.

Ako određena država nije spremna da to uradi i nije spremna da štiti povjerljive informacije, to bi, ističe on, bilo zabrinjavajuće.

“Međutim, nema nagovještaja da je ovdje to slučaj”, dodao je Volker.

Volker je kazao da je bilo slučajeva odavanja tajnih podataka u Alijansi, ali da se to ne događa često.

“Sjećam se slučaja pripadnika obavještajne službe koji je špijunirao za Rusiju i kojeg su nacionalne vlasti morale da razriješe dužnosti”, naveo je Volker.

On je objasnio da se to rješava tako što se obavljaju se konsultacije između vlade te zemlje i bezbjednosnih vlasti NATO-a da bi se osiguralo da postoje sistemi i procedure da se spriječi tako nešto.

“Važno je da možemo da vjerujemo jedni drugima kao saveznici i da je povjerljivi materijal zaštićen. Siguran sam da crnogorska vlada sada razmatra šta se možda dogodilo i da ulaže najbolje napore da se osigura da se takve stvari ne događaju”, istakao je Volker.

On smatra da ovaj događaj ne može da podrije status Crne Gore kao pouzdanog partnera u Alijansi.

“Ako crnogorska vlada i bezbjednosne vlasti NATO-a rade zajedno i osiguraju da postoje adekvatne procedure i da one štite povjerljive informacije, ne bi trebalo da bude problema”, ocijenio je Volker.

Kako je rekao, nema razloga da vjeruje da aktuelna crnogorska vlada nije sposobna da štiti povjerljive informacije.

“Siguran sam da imaju tu sposobnost. Mislim da je samo pitanje procjene šta se dogodilo i saradnje sa SAD i NATO da bi se osiguralo da postoje procedure da se ništa tako ne dogodi”, kazao je Volker.

Bonus video: