istakli da su demokrate reagovale "ničim izazvane"

DPS: Propuštena prilika da se jednim tužnim povodom, uzdignemo makar na jedan dan iznad političke svakodnevice

"Niti je bilo reakcije na inicijativu Zekovića. Samo da opet ne kažu da je to zbog toga što poštuju zakone države, koju, kao ni njihovi ključni koalicioni partneri s kojima čine trenutno većinu, nije željela ni partija iz koje su nastali", kazali su iz DPS-a

9086 pregleda 49 reakcija 33 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Na činjeničnu konstataciju da su premijer i predsjednik parlamenta ignorisali inicijativu aktiviste za ljudska prava Aleksandra Zekovića da se na godišnjicu prve žrtve Kovida-19 proglasi Dan žalosti, koju je podržao predsjednik države i drugi subjekti, uključujući i sedamnaest lokalnih uprava, burno su, ničim izazvane, reagovale Demokrate, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Demokratske Crne Gore optužili su DPS da su se "igrali sa zdravljem građana" i lažirali podatke o broju inficiranih, kako bi "prikrili katastrofalnu politiku" u oblasti zdravstvene zaštite u uslovima pandemije.

"Saopštenjem u kojem ustvari nema ništa, i ima svašta. Maliciozni bi možda mogli reći da je to prirodni izraz njihovog programa. Ali nije o tome riječ. Nego o faktu koji ne mogu poreći - da je propuštena prilika da se, ako ništa drugo, u skladu sa odnosom prema podjelama u njihovom sloganu, jednim tužnim povodom, uzdignemo makar na jedan dan iznad političke svakodnevice, u koju nas surovo vraća njihovo saopštenje", navodi se u nepotpisanom saopštenju DPS-a.

Dodaju da, da su iz Demokrata bar pročitali saopštenje DPS-a, vidjeli bi da stoji da je donošenje odluke o danu žalosti u ingerenciji Vlade, te da je bilo iznenađujuće za širu javnost da se povodom navedene godišnjice nisu oglasili ni partija, ni lider kao predsjednik parlamenta.

"Niti je bilo reakcije na inicijativu Zekovića. Samo da opet ne kažu da je to zbog toga što poštuju zakone države, koju, kao ni njihovi ključni koalicioni partneri s kojima čine trenutno većinu, nije željela ni partija iz koje su nastali. Valjda niko ne može negirati ni činjenicu da u političkom životu Crne Gore danas po prvi put imamo kohabitaciju. I da bi svi morali voditi računa da u interesu države i njenih građana treba podsticati svaku priliku koja ide u prilog stvaranju pretpostavki da vlast u tim uslovima što efikasnije funkcioniše, u skladu sa proklamovanim evropskim ciljevima", kazali su iz DPS-a.

Ističu da je tvrdnja Demokrata da je DPS sveden na ulogu marginalca nepormišljena. 

"A još je nepromišljenija da je političko lešinarenje odavanje pošte sugrađanima preminulim od Kovida-19 u proteklih godinu dana. Jesu li, po Demokratama, lešinari oni koji odaju počast mrtvima? Da li je možda njihov lider Bečić politički lešinario dok je, ne poštujući mjere, bez maske, držao posmrtno slovo mitropolitu Amfilohiju, koji je takođe nažalost preminuo od korone? I on je među žrtvama te pošasti s kojom se danas suočava cio svijet, kojima je u najvećem dijelu Crne Gore i spuštanjem zastave na pola koplja odata pošta."

U saopštenju se dodaje da sve drugo što je "nadrobljeno" u tom reagovanju Demokrata nije vrijedno ni pomena i da u vidu moraju imati da sa "osionošću i nevaspitanjem, prenebregavanjem činjenica, širenjem izmišljotina, neće još dugo moći da glume Evropljane."

Preporučujemo za Vas