"Leposavić po drugi put odbio da prizna genocid u Srebrenici, predsjednik Vlade da ga smijeni"

"Ne ulazeći u lične afinitete ministra Leposavića, njegove izjave sa sjednice Skupštine Crne Gore, održane u petak, ne samo da su izazvale oštre reakcije domaće i međunarodne zajednice, već duboko vrijeđaju građane Crne Gore, žrtve genocida u Srebrenici i njihove sunarodnike"

13032 pregleda 80 reakcija 81 komentar(a)
Leposavić, Foto: Luka Zeković
Leposavić, Foto: Luka Zeković

S obzirom na to da je ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić po drugi odbio da prizna presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate Crne Gore (SD), Bošnjačka stranka (BS), Albanska koalicija Jednoglasno, Demokratska partija (DP), Demokratska unija Albanaca (DUA), Demokratski savez u Crnoj Gori i Liberalna partija (LP) javno pozivaju predsjednika Vlade Crne Gore (Zdravko Krivokapić) da u što kraćem roku smijeni ministra, što bi bilo u najboljem interesu građana i države Crne Gore, navodi se u zajedničkom saopštenju ovih partija.

"Ne ulazeći u lične afinitete ministra Leposavića, njegove izjave sa sjednice Skupštine Crne Gore, održane u petak, ne samo da su izazvale oštre reakcije domaće i međunarodne zajednice, već duboko vrijeđaju građane Crne Gore, žrtve genocida u Srebrenici i njihove sunarodnike. Leposavićev nastup direktan je atak na jedan od najvećih uspjeha doskorašnjeg međunarodnog političkog kursa Crne Gore - a to je afirmacija dobrosusjedskih odnosa", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da su "stavovi ministra Leposavića dali i jasan odgovor u kojem pravcu radi aktuelna Vlada Crne Gore - a on je u potpunoj suprotnosti sa davno postavljenim načelima građanske države".

"Naročito brine što su takve izjave izašle iz usta nekoga ko je u Vladi zadužen za resore pravde, ljudskih i manjinskih prava. Dodatno, kao odgovorne predstavnike građana, naročito nas zabrinjava naglo urušavanje reputacije Crne Gore na međunarodnom nivou, za šta je odgovorna cjelokupna Vlada Crne Gore. Od skandaloznih dešavanja u sektoru bezbjednosti, sve do jučerašnjih opominjućih reakcija ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, a danas i ambasadora Njemačke kao i Evropske komisije, sve je više jasnih signala da ova Vlada ne radi u korist evropskog i transatlantskog puta Crne Gore", piše u zajedničkom saopštenju DPS, SD, BS, Albanske koalicije Jednoglasno, DP, DUA Demokratskog saveza u Crnoj Gori i LP.

Oni su poručili i da su stavovi Leposavića nedopustivi i sa civilizacijskog aspekta.

"Zbog svega navedenog, pozivamo predsjednika Vlade da razriješi ministra Leposavića, koji je jasno potvrdio da je nedostojan funkcije koju obavlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: