DPS Nikšić: Uprkos neviđenim pritiscima i političkoj korupciji URA nije uspjela da osvoji mandat

"Činjenica da je URA osvojila 28 glasova na mjestu na kojem prije tri nedjelje nije imala ni jedan glas, jasno svjedoči kakvim se sve nedozvoljenim i protivzakonitim metodama služila ova partija"

21290 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
DPS Nikšić, Foto: DPS Nikšić
DPS Nikšić, Foto: DPS Nikšić

Uprkos neviđenim pritiscima na građane u mjestu Javljen, i očiglednoj političkoj korupciji od strane stranaka iz koalicije na državnom nivou, ukupni rezultat na lokalnim izborima u Nikšiću nije promijenjen, odnosno URA nije uspjela da osvoji mandat, saopšteno je večeras iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić.

"Činjenica da je URA osvojila 28 glasova na mjestu na kojem prije tri nedjelje nije imala ni jedan glas, jasno svjedoči kakvim se sve nedozvoljenim i protivzakonitim metodama služila ova partija. Simpatizeri DPS su bili predmet stravičnih pritisaka i ucjena, a prijetilo im se i gubitkom radnog mjesta ukoliko ne glasaju onako kako odgovara URA. Ovo je samo još jedan primjer beskrupuloznih metoda kojima se služe partije koje čine vlast na državnom nivou, kao i potvrda da je URA sve samo ne proevropska stranka, imajući u vidu njihovo ukupno političko djelovanje, zaključno sa ovim danas skandalom", ističe se u saopštenju DPS Nikšić.

Oni su dodali da je u potpunosti jasno da partije koje čine vlast na državnom nivou nemaju nijedan zajednički imenitelj izuzev mržnje prema DPS i evropskom putu Crne Gore.

"Ipak, i današnja, nova pobjeda Evropskog tima, kada smo uspjeli da obranimo mandat od zajedničkog destruktivnog djelovanja naše konkurencije pokazatelj je da podrška našoj partiji jača iz dana u dan te da ćemo veoma brzo se vratiti u poziciju predvođenja daljeg evropskog puta naše države. Zahvaljujemo našim vjernim simpatizerima i glasačima, koji su pokazali da se ne daju zastrašiti i da njihovi principi i politička uvjerenja nijesu i nikad neće biti predmet prodaje", kazali su iz DPS Nikšić.

Na ponovljenim izborima u selu Javljen za koaliciju "Crno na bijelo – Može Nikšić" koju predvodi Građanski pokret URA glasalo je 28 građana, koalicija "Evropski tim za Nikšić" koju predvodi DPS dobila je šest glasova, dok je koalicija "Za budućnost Nikšića" koju predvodi Demokratski fronrt (DF) dobila jedan glas.

Ostale liste, "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić" koju predvodi Demokratska Crne Gora, "Narodni pokret" i "SDP-Srcem za Nikšić" nijesu dobile nijedan glas.

Koaliciji "Crno na bijelo – Može Nikšić" su falila 32 glasa da od koalicije "Evropski tim za Nikšić" uzme jedan mandat.

U Javljenu je ponovljeno glasanje jer je Ustavni sud usvojio prigovor nositeljke liste GP URA "Crno na bijelo“ – Može Nikšić", Tatjane Đurišić-Bečanović.

URA je tražila ponavljanje izbornog postupka jer je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala.

Kako su u prigovoru istakli, zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu.

Opštinska, a zatim i Državna izborna komisija, odbili su žalbu, ali je Ustavnu sud prihvatio prigovor, poništio izborni postupak na tom biračkom mjestu i naložio da se nepravilnost ispravi ponavljanjem izbornog postupka.

Na izborima održanim 14. marta koalicija "Evropski tim za Nikšić" je osvojila 18 mandata, "Za budućnost Nikšića" 11, "Mir je naša nacija" deset, "Crno na bijelo" i "Narodni pokret" po jedan mandat, dok Socijaldemokratska partija (SDP) sa osvojenih 2,64 odsto glasova nije prešla cenzus, tako da u budućoj lokalnoj vlasti neće imati ni jedan mandat.

Bonus video: