SD: Očekujemo podršku za povećanje minimalne zarade na 50 odsto prosječne

“Naime, Socijaldemokrate smatraju da je pored neophodnog povećanja minimalne zarade, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi sivo tržište”

5632 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Socijaldemokrate (SD) očekuju podršku većine poslanika u Skupštini za njihov amandman na predlog izmjena Zakona o radu, kojim je predloženo da minimalna zarada ne može biti niža od polovine prosječne, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura.

Iz SD-a su rekli da Vlada nije prihvatila njihov amandman, ali da očekuju podršku poslanika jer je povoljniji za zaposlene i sistemski ispravniji jer omogućavaju rast minimalne zarade sa rastom prosječne zarade.

“Predlog predstavnika parlamentarne većine je povećanje minimalne neto zarade na 250 eura”, navodi se u saopštenju.

U SD-u smatraju da je sistemski ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu, kao što je predložila parlamentarna većina, nego u procentualnom jer je logično da, u slučaju da prosječna zarada raste, poraste i minimalna zarada.

“Osim toga, Konvencija Medunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, kaže da minimalna zarada treba da bude od 50 i više odsto od prosječne”, navodi se u saopštenju SD-a.

Poslanici SD-a će, povodom najavljenog usvajanja izmjena Zakona o radu, predložiti i dva zaključka.

“Naime, Socijaldemokrate smatraju da je pored neophodnog povećanja minimalne zarade, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi sivo tržište”, navodi se u saopštenju.

Razlog tome je kompleksnost trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori, kao i zbog činjenice da je poresko opterećenje troškova rada najveće u regionu.

“O tome najbolje govore činjenice da je u na kraju marta nezaposlenih za gotovo 20 hiljada ili 56 odsto više nego prije godinu, a stopa nezaposlenosti koja iznosi 23,83 odsto je 8,5 procentnih poena veća u odnosu na kraj marta prošle godine, kada je iznosila 15,29 odsto”, precizira se u saopštenju.

Takođe, na kraju marta ove godine je u odnosu na mart prošle u blokadi bilo preko 700 preduzeća i preduzetnika više, a ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi veći je u odnosu na mart prošle godine preko 170 miliona eura.

“Zato će predložiti da Skupština donese zaključak kojim zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, kako bi parlament navedene zakone izglasao do početka primjene novog iznosa minimalne zarade”, rekli su iz SD-a.

U SD-u smatraju da je potrebno i da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za dalje povećanje minimalne zarade, zbog čega će predložiti zaključak da Vlada nastavi razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se došlo do dogovora da se tokom naredne godine utvrdi neto iznos minimalne zarade koji neće biti niži od 300 eura.

Bonus video: