Vujović: Kulturna raznolikost snaga koja obogaćuje društvo

„Nažalost, svjedoci smo vremena u kojem zdravstvena, ekonomska i politička kriza upravo podstiču pitanja kulturoloških razlika i identitetskih podjela“, navela je Vujović

3885 pregleda 0 komentar(a)
Vujović, Foto: Skupstina.me
Vujović, Foto: Skupstina.me

Crna Gora teži afirmaciji građanskog koncepta moderne države, koji poštuje raznolikosti i slobode svih građana, kazala je šefica stalne delegacije Skupštine u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative (CEI), Tamara Vujović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Vujović je učestvovala na onlajn sastanku Opšteg odbora za pitanja kulture, koji je održan danas u organizaciji Narodne skupštine Mađarske.

Ona je istakla da kulturne raznolikosti predstavljaju snagu koja stvara jedinstvo i solidarnost i ujedno obogaćuje društva.

„Nažalost, svjedoci smo vremena u kojem zdravstvena, ekonomska i politička kriza upravo podstiču pitanja kulturoloških razlika i identitetskih podjela“, navela je Vujović.

Ona je dodala da iskreno vjeruje da je potrebno da čvrsto opredjeljenje i aktivno uključivanje u razne vidove borbe za sve vrste univerzalnih čovjekovih sloboda i ljudskog dostojanstva.

„Vujović je istakla da Crna Gora teži afirmaciji građanskog koncepta moderne države, koji poštuje raznolikosti i slobode svih građana, te da ima jasno opredjeljenje da postane dio evropske porodice naroda sa kojima upravo dijeli te vrijednosti“, kaže se u saopštenju.

Vujović je ukazala na planove jednogodišnjeg predsjedavanja Crne Gore CEI.

Ona je, s tim u vezi, istakla da Crna Gora planira da među prioritete svog predsjedavanja uvrsti teme koje se odnose na zaštitu životne sredine, povezivanje, međunarodnu naučnu saradnju i socio-ekonomski oporavak regiona.

Iz Skupštine su kazali da je sastanak Opšteg odbora, koji je bio posvećen temi „Kulturni diverzitet i identitet u Evropi“, okupio predstavnike 15 država članica CEI, kao i ugledne paneliste iz međunarodnih organizacija.

CEI je najstarija regionalna inicijativa na prostorima Centralne i Jugoistočne Evrope.

Postoji od 1989. godine i danas broji 17 država članica.

To su Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Crna Gora je 1. januara ove godine započela novo, jednogodišnje predsjedavanje CEI.

Bonus video: