"borićemo se da Crna Gora bude ravnopravna članica eu"

DPS: Evropski zvaničnici zabrinuti za geopolitičku orijentaciju države

"Sva dosadašnja ostvarenja i rezultat dugogodišnjeg rada na usmjeravanju države ka njenom evropskom putu i sistemu vrijednosti, aktuelna vlast rizikuje da dovede u pitanje i poništ"

1781 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Evropski zvaničnici zabrinuti su za geopolitičku orijentaciju države, a borićemo se da Crna Gora bude ravnopravna članica Evropske unije (EU), saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Svojim nedvosmislenim stavom da Crna Gora treba slijediti sve preporuke Venecijanske komisije a ne samo ono što joj se sviđa, šef Evropskog parlamenta za odnose sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik izrazio je zabrinutost za evropski put naše države i njenu geopolitičku orijentaciju. Takođe Tonino Picula na sjednici Evropskog parlamenta predstavljajući Izvještaj za Crnu Goru za period 2019-2020. rekao je da smo država koja je najdalje odmakla na evropskom putu, otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja", ističe se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da na sve ovo evropski zvaničnici sa pravom iskazuju bojazan i daju značaju činjenici da su sva pregovaračka poglavlja otvorena, ali "sada stoje u mjestu".

"Naši evropski partneri sa pravom iskazuju brigu daljeg napredovanja Crne Gore i njene geopolitičke orijentacije. Ovakvi stavovi evropskih zvaničnika korespondiraju sa upozorenjima koje je vladajuća većina dobijala od DPS, njenih koalicionih partnera, i ostatka opozicije", rekli su iz DPS.

Iz te partije su naveli da su prethodne vlade radile na implementaciji i usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što kako tvrde od vremena formiranja nove vlasti nije slučaj.

"Sva dosadašnja ostvarenja i rezultat dugogodišnjeg rada na usmjeravanju države ka njenom evropskom putu i sistemu vrijednosti, aktuelna vlast rizikuje da dovede u pitanje i poništi. Niko ne smije sebi dati za pravo da se igra sa daljom sudbinom naše države pa makar to bili i najistaknutiji i najviši predstavnici vlasti. Postignuća na evropskom putu su rezultat svih građana, koji ogromnom većinom podržavaju članstvo Crne Gore u EU. I pored brojnih pokušaja da se zaustavi evropska orijentacija, i poteza koji dolaze od strane predstavnika nove većine, DPS je garant da će tekovine evropske orijentacije države, vrijednosti koje smo usvajali, i evropska budućnost koju smo svi zajedno gradili i stvarali biti temelj na kojem će se graditi vizija Crne Gore kao ravnopravnog člana EU, zaključuje se u saopštenju DPS.

Preporučujemo za Vas