Koprivica: Redukovati donacije, budžetska sredstva da budu dominantan izvor finansiranja partija

Član Demokrata smatra da je reforma Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja esencijalni dio izborne reforme

15834 pregleda 5 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Nikola Dragaš
Sa konferencije, Foto: Nikola Dragaš
Ažurirano: 26.05.2021. 12:41h

Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da su 2019. godine donijeli izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i da su sve preporuke OEBS/ODIHR-a i EK ugradili u zakon.

"Međutim, tačno je da civilni sektor i akademska zajednica mogu dati još veći doprinos unapređenju izbornog zakonodavstva. Izmjenama smo odvojili finansiranje u izbornoj kampanji od tekućeg finansiranja", rekao je on na konferenciji o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

Rakočević je pojasnio da je postojala institucionalna prednost od strane onih koji vrše vlast, te da su pokušali to da ugrade u zakone, kako bi suzili prostor za tako nešto.

"Vidjeli smo sad s lokalnim izborima da imamo istu praksu. Mi smo čak u zakonu naznačili da u toku kampanje nema isplate socijalnih davanja iz budžetske rezerve. Vlada je predložila amandman da se to može raditi u toku pandemije. Mislim da smo mi to pitanje bili dobro riješili. Pandemija je stvorila potrebu, ali je time otvorena mogućnost i za zloupotrebe", saopštio je.

Dodao je da je u Nikšiću član Vlade kazao da su isplaćivanja socijalna davanja iz budžetske rezerve uoči izbora u rom gradu, a da to znači da se otvorio prostor za zloupotrebe.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica smatra da je reforma Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja esencijalni dio izborne reforme.

"Ne postoji znak jednakosti između partija nove većine i bivše vlasti. Nema izjednačavanja u našem postupanju. Ministar Spajić je kazao to što je kazao, ali je to istrgnuto iz konteksta", kazao je on.

Dodao je da je u ljeto 2016. godine u Andrijevici uoči lokalnih izbora podijeljeno 197 jednokratnih socijalnih pomoći.

"Da li je toliko bilo sad u Herceg Novom? Uopšte nije. Naš predlog je da se za jedno vrijeme maksimalno redukuju donacije, a da budžetska sredstva budu dominantan izvor finansiranja partija, jer ih je tako lakše kontrolisati. Bolje je i nešto više budžetskih sredstava potrošiti, nego da imamo donacije koje se uzvraćaju političkom korupcijom, trgovinom...", saopštio je on.

Koprivica je kazao da je najizdašniji donator DPS-a bilo lice koje je pravosnažno osuđeno za falsifikovanje novca.

Član predsjedništva Demokratskog fronta Predrag Bulatović je kazao na konferenciji da nemamo suštinske promjene, a dok u Crnoj Gori institucije koje su zadužene da se bave pitanjima zluopotreba zakona ne budu radile svoj posao, imaćemo svake godine slične konferencije, bez obzira ko bude na vlasti.

"Poznat slućaj aktivistkinje DPS kojoj je suđeno zbog uticaja na slobodu prilikom glasanja. Prije mjesec i po dana je nepravosnažna presuda za to bila 1.200 eura. To je ruganje zakonskim rješenjima", rekao je on.

Dodao je da neće podržati da se zadrže devijacije koje su postojale do 30. avgusta i da ne prepoznaje namjere u vladajućoj većini da se to radi.

"I da imamo političku volju da prihvatimo sva njihova rješenja za Zakon o izboru odbornika i poslanika, mi to ne mozemo jer je Odbor za izbornu reformu u ćorsokaku. Sjutra je na dnevnom redu odbora izbor članova iz NVO. Zašto ovoga puta akademska zajednica nije predložila nikoga za pridruženog člana? Čujem iz DPS da je kršen zakon na izborima u Nikšicu i Herceg Novom. Nemam te informacije. Ako je kršen, to treba osuditi i sankcionisati. Zloupotreba državnih resursa od strane DPS-a je neponovljiva", dodao je Bulatović.

Istakao je da pri Skupštini treba obezbijediti kontrolu analitičkih kartica i sredstava koja se troše tokom kampanje i da se zalaže da na djelu pokažemo promjene.

"Rok za izmjenu izborih zakona je 30. jun, vidjećemo ko je za to, a ko nije", rekao je on.

Kao jedan od ključnih zadataka nove vlasti, naveo je poslanik URA-e Miloš Konatar, je da uradi sve da prvi naredni izbor budu fer i slobodni.

"Nismo odustali od toga. Mi smo inicirali da se formira Odbor za izbornu reformu. Žao mi je što nije profunkcionisao. S naše strane postoji želja da se postigne konsenzus u vezi sa ovim pitanjima. Nemamo vremena da čekamo, nama je sveobuhvatna izborna reforma neophodna", saopštio je on.

Konatar je podsjetio da Stijepović nije optužen za nezakonito finansiranje izborne kampanje., te da ako hoćemo slobodne izbore i iste uslove za sve, moramo se boriti protiv kršenja zakona, korupcije, kriminalnih grupa...

"Pozivam kolege iz opozicije da se što prije okupimo u Odbor za izbornu reformu. Za sjutra je zakazana sjednica, nemamo vremena da čekamo. Ako hoćemo poštene izbore, ne možemo se samo skoncentrisati na period kampanje. Ne možemo žmuriti na ono što se dešava prije kampanje. Nulta tolerancija za svako arčenje državnog novca i tokom i prije kampanje", istakao je on.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević osvrnuo se na današnju diskusiju i kazao da mu je žao što se ovakva konferencija pretvara u poglede iza nas, insinuacije i političku priču.

"Nisam danas čuo novu viziju i rješenja kako stvari treba ispraviti. Zakon o izboru odbornika i poslanika ne može biti izmijenjen bez dvotrećinske većine, tako da treba vrlo biti oprezan prilikom konstatacija da je bivša vlast kreirala izborni sistem", rekao je Rakočević.

On je kazao da je njihov predlog da se prate preporuke međunarodnih organizacija poput OEBS-a i ODIHR-a.

Rakočević je saopštio i DPS neće biti na Odboru za reformu izbornog zakonodavstva koji se organizuje sjutra.

On smatra da svaka vlast treba da se mijenja, ali da u demokratskim državama postoje procedure.

"EK ne može pozitivno gledati na izmjene Zakona o državnom tužilaštvu. To je razlog našeg privremenog bojkota parlamenta. Nećemo se vratiti tamo dok parlamentarna većina ne pokaže spremnost da razgovara o reformi izbornih zakona i pravosuđa", kazao je on.

Promjena vlasti nije dovoljna, potrebne su reforme, smatra potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica i kako kaže, imaju viziju kako reformisati izborni ambijent.

"Svaki cent našeg novca potiče iz budžeta. Nijedan cent novca ne smije ući u CG tokom izbornih kampanja. Provjere na tom planu bi bile apsolutno poželjne. Trebalo bi privremeno suspendovati sistem doniranja", dodao je on.

Bulatović smatra da u Crnoj Gori do 30. avgusta izbori nisu bili fer i demokratski, i da sada kada je vlast promijenjena imamo većinu i možemo sami bez DPS-a da ispravimo devijecije u Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Tačno je da je bilo kontroverzi prilikom izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, ali niko nije osporio stav da SDT ne radi kako treba. Sjutra ponavljamo glasanje o tome. Odbijanje Đukanovića da potpiše taj zakon ne znači da on poštuje preporuke Venecijanske komisije. Taj će se zakon usvojiti i stupiće na snagu", saopštio je poslanik DF-a.

Konatar je kazao da ako hoćemo pošten izborni proces, moramo uložiti napor da ASK i DRI bude nezavisne da stanu na put zloupotrebama.

"Apsolutno ne mogu prihvatiti bilo kakvo miješanje trećih strana u izborni proces. VK nije dala negativan izvještaj, niti je EP osudila izmjene Zakona o državnom tužilaštvu", dodao je on.

Konferenciju možete pratiti uživo i na našem portalu.

Bonus video: