Knežević: Postoji samo klan iz "Granda", Katnić uništio "mojkovački"

„Zašto tražimo saslušanje premijera i ministra finansija? Zato što su u optužnici Đuzepea Šelzija bili optuženi tadašnji premijer i ministar finansija, Milo Đukanović i Miroslav Ivanišević. Nema šverca cigareta bez odobrenja premijera, ministra finansija, šefa službe, direktora policije i direktora carine

75646 pregleda 720 reakcija 194 komentar(a)
Foto: Jelena Jovanović
Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 02.06.2021. 17:14h

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao je danas da šverc cigareta preko teritorije Crne Gore nije moguć bez podrške Vlade.

On tvrdi da su devedeset četiri šlepera cigareta izašla za 15 dana maja iz Luke Bar i da je neko na poslu njihovog tranzita zaradio između 25 i 30 miliona eura.

„Logika ovog posla govori da je onaj ko je uvezao 94 šlepera, odnosno 940 tona cigareta, i platio 100 miliona eura, morao dobiti garancije iz vlasti da niko neće zaplijeniti cigarete i da će one normalno otići na tri uobičajene destinacije – Albaniju, Kosovo i Republiku Srpsku. Dio je završio na ulicama Crne Gore. Za tri mjeseca ove vlasti na ulici je prodato 200 tona cigareta. To znači da je Crna Gora oštećena za 20 miliona eura prihoda od poreza i akciza, a da je onaj ko je organizovao šverc u Crnoj Gori i prodavao ih na ulici zaradio 10 miliona. Prošle godine je na cijelom tržištu u Crnoj Gori kupljeno 500 tona cigareta. Država je oštećena za 50 miliona eura. Nećemo podržavati Vladu koja švercuje cigarete“, poručio je Medojević.

On je, komentarišući nedolazak premijera Zdravka Krivokapića, ministra finansija Milojka Spajića i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića na kontrolno saslušanje o švercu cigareta pred Odborom za bezbjednost i odbranu, rekao da njih trojica nijesu pokazali ni minimum državničke odgovornosti.

„Zašto tražimo saslušanje premijera i ministra finansija? Zato što su u optužnici Đuzepea Šelzija bili optuženi tadašnji premijer i ministar finansija, Milo Đukanović i Miroslav Ivanišević. Nema šverca cigareta bez odobrenja premijera, ministra finansija, šefa službe, direktora policije i direktora carine. Ovdje nema naivnih i neinformisanih. Nekome je u sistemu vlasti plaćeno da bi ovo prošlo bez represivnih mjera“, smatra Medojević.

On je kazao da je DF svojim biračima obećao da će zaustaviti šverc cigareta i narkotika, te da je to njihova moralna obaveza.

„Vlada se formirala suprotno volji birača. Oni koji su je formirali obećali su da će za 200 dana napraviti čudo u Crnoj Gori. Umjesto šlepera para, suočili smo se sa šleperima cigareta. Krivokapić je vratio Đukanovićev šverc cigareta. Mi smo protiv toga da se na mjestima u policiji i službama bezbjednosti zadržavaju kadrovi koji su 30 godina pokrivali šverc cigareta i bogatili se na tome. Imamo sva saznanja o tome koji policijski i carinski službenici učestvuju u švercu, koje firme, kako se to radi... Da sam koordinator bezbjednosnog sektora, o tome bi raspravljali na Vijeću za nacionalnu bezbjednost, koje se još nijednom nije sastalo“, poručio je Medojević.

Poslanik DF-a i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević, kazao je da zakazivanje kontrolnog saslušanja na temu šverca cigareta „nije bila nikakva afera usmjerena protiv premijera“.

„Ako premijer Krivokapić smatra da ne treba da dođe pred Odbor da odgovori na pitanja da li on ili neki članovi njegove porodice, ili neke porodice koje su u srodstvu s njim, učestvuju u tranzitu cigareta, onda to najviše govori o njemu. Da mene neko optuži da sam nekom ukrao kokošku u Matagužima, sazvao bih sjednicu Odbora, a onda bih pošao u tu kuću da se obračunam s čovjekom koji me je optužio. Očigledno da svi imamo drugačije doživljaje. Mislim da sam premijeru bio najveći prijatelj zakazujući ovu sjednicu“, naveo je Knežević.

On tvrdi da su dosad u Crnoj Gori postojala samo dva klana koja švercuju cigarete – „Grand“ i „mojkovački“ klan.

„U ovom trenutku postoji samo klan iz ’Granda’, jer je ’mojkovački’ uništen od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji ima vrlo bliske relacije s ljudima iz ’Granda’. Samo je pitanje da li se neko iz’Granda’ ’prikopčao’ ili je ’prikopčao’ nekoga iz naše Vlade i sistema po dubini, da budu dio tranzita cigareta koji ovoj državi nanosi veliku štetu. Ako smo se borili da se samo u tranzitu cigareta promijene ruke, a da sve ostane isto, i ako smo mogli da kritikujemo i Đukanovića, i Duška Markovića, i Zorana Lazovića, i klan iz ’Granda’, i sve one koji su povezani s njima, onda budite sigurno da ćemo kritikovati, istraživati i ocjenjivati i rad onih koje smo 4. decembra glasali“, poručio je Knežević.

Bonus video: