Kordić: Snažna politička volja za rješavanje izazova u vladavini prava

Glavna pregovaračica naglasila da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila

2461 pregleda 0 komentar(a)
Urban i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Urban i Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Vlada Crne Gore u potpunosti je posvećena procesu pristupanja Evropskoj uniji, a naša država spremna da ulaže i radi više kako bi postigli mjerljive rezultate u ključnim reformama i napredovali prema članstvu u EU, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Češke Karelom Urbanom.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekreterijata Vlade, uputila zahvalnost na podršci koju Češka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u kontekstu evropske integracije i unutar NATO struktura i posebno prenijela zahvalnost za aktivnosti u formatu Višegradske grupe, kako u pogledu ubrzanja pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, tako i u pogledu podrške da zemlje regiona učestvuju u dijalogu koji se vodi u okviru Konferencije o budućnosti EU.

Naglasila je da je Crna Gora u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, s ciljem ubrzanja celokupnog pregovaračkog procesa i ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

„Postoji snažna politička volja na nivou Vlade za rješavanje preostalih izazova u oblasti vladavine prava, koje je pokretač ukupnog ubrzanja pregovora i privremenog zatvaranja ostalih poglavlja“, rekla je Kordić.

Ona je istakla uvjerenje da će primjena revidirane metodologije pristupanja ubrzati integraciju Crne Gore u EU, a da će njena politička dimenzija omogućiti Crnoj Gori da dalje promoviše svoje reforme, kao i kontinuirano usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je bila ključna karakteristika spoljne politike Crne Gore od samog početka pregovora s EU 2012.

Ambasador Urban je, kako se navodi, istakao da će Češka nastaviti da se snažno zalaže za proširenje EU na region Zapadnog Balkana, kao njen tradicionalni zagovarač i kao neko ko dobro poznaje izazove i iskustva iz pristupnog perioda.

Pohvalio je reforme koje Crna Gora sprovodi u svim oblastima i istakao da treba više raditi na promociji vidljivih rezultata prema državama članicama, kao i prema domaćoj javnosti imajući u vidu visok stepen podrške građana za članstvo u EU.

Dogovorena je u narednom periodu bliska saradnja sa timom za evropske poslove u Pragu i unapređenje bilateralne saradnje kroz razmatranje modela ekspertske podrške Češke u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: