Ko se rata igra - u Dodikovo će društvo

Direktor Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocijenio da se Bajdenova uredba najmanje odnosi na Crnu Goru i da znači da neće proći pozivanje na ratove iz bliske prošlosti i osporavanje mirovnih planova...

36324 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Foto: Mike Segar
Foto: Mike Segar

Uredba američkih vlasti kojom se obustavlja ulazak i zamrzava imovina u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu se manje odnosi na Crnu Goru, imajući u vidu da je njena spoljna politika komplementarna sa zajedničkom spoljnom bezbjednosnom politikom Evropske unije.

To je za “Vijesti” ocijenio Direktor Centra za spoljnu politiku i profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović, navodeći da se to prije svega odnosi na Bosnu i Hercegovinu i tamošnje lidere, ali u izvjesnoj mjeri i neke druge lidere u regionu.

“U Crnoj Gori se uskoro očekuje usvajanje Rezolucije o Srebrenici... Očigledno da tu nema temeljnih preispitivanja onoga što je (Džo) Bajden naveo u aktu“, kazao je Đukanović.

Uredbom koju je Bajden potpisao 8. juna proširen je obim vanrednih mjera proglašenih odlukom iz 2001. godine, ali i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija - da bi se riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Bajden je uredbom naložio da se sankcioniše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa Stejt departmentom, utvrdi da je “odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu“.

Te mjere važe i za osobe koje su odgovorne za “ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umiješane u korupciju u regionu, uključujući pronevjeru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito”.

Đukanović je kazao da to jasno znači da pozivanje na neke kontroverzne detalje iz naše bliže prošlosti - na ratove, na osporavanje mirovnih planova za BiH, za Kosovo i za Sjevernu Makedoniju - neće biti podržano.

“I na neki način očekuju da se i nosioci političke vlasti u svim zemljama Zapadnog Balkana s tim u vezi ponašaju i da prihvate jednu vrstu realnosti. U protivnom, ukoliko se to ne desi, uslijediće sankcije koje već neki lideri na Zapadnom Balkanu imaju. Da podsjetim, predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik i još neki u BiH“, istakao je Đukanović.

On je naglasio da je uredbom poslata i druga poruka - da SAD takođe neće tolerisati ni ojačan stepen korupcije u državama Zapadnog Balkana i da će pažljivo pratiti i taj segment:

“Poruka je prevashodno politička“.

Đukanović je ocijenio da je poruka jednoznačna za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali da se “u svakom slučaju odnosi na neke zemlje koje su manje prihvatile činjenice, poput presuda Međunarodnog krivičnog tribunala ili međunarodnih sporazuma na koje su se obavezale“.

“Mislim da postoji određeni specifikum za pojedine zemlje“.

U novoj odluci poziva se i na proširenje sankcija za one koji krše Prespanski sporazum i zaključke Konferencije o sprovođenju mira koja nadgleda situaciju u BiH. Takođe, predviđaju se sankcije ukoliko se krše odluke Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Mehanizam je nasljednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatog pod nazivom Haški tribunal.

Sankcije važe za bilo koju osobu koja je odgovorna ili je saučesnik u ozbiljnoj zloupotrebi ljudskih prava na zapadnom Balkanu, ili direktno ili indirektno u tome učestvuje.

Većina političkih partija u Cnroj Gori nisu pokazali interesovanje da komentarišu uredbu američkih vlasti.

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” je odgovoreno da kao politički subjekt koji je prozapadno orijentisan, jer dijele zajedničke vrijednosti sa zapadnim partnerima, pozdravljaju Uredbu koju je donio Bajden, a koja jasno pokazuje odnos nove administracije prema Zapadnom Balkanu.

“S obzirom na to da kriterijumi navedeni u Uredbi, a koji su jasno usmjereni na pojedince koji svojim aktivnostima ugrožavaju bezbjednost, raspiruju podjele, mržnju i destabilizuju Balkan, ali i pojedince koji se vezuju za korupciju na najvišem nivou, možemo konstatovati da se stavovi predsjednika SAD u potpunosti podudaraju sa stavovima i politikom Demokratske Crne Gore”, saopšteno je iz te partije.

Navode da osim usmjeravanja ka onima koji na bilo koji način žele da uzdrmaju mir i dobrosusjedske odnose, zajedno sa zapadnim partnerima, od samog osnivanja promovišu osnovne demokratske ideje, transparentnost i neophodnost postojanja odgovornosti.

“Saglasni smo i sa konstatacijama da je na našim prostorima ustaljena praksa nekažnjavanja korupcije. U našoj zemlji smo, a koja je u prethodnim godinama bila primjer ‘endemske korupcije’ po riječima međunarodnih partnera, za kratko vrijeme od kad smo na vlasti, krenuli u odlučno stvaranje pretpostavki, kako bismo zaustavili i iz korijena promijenili tu praksu po kojoj se korupcija ni na jednom nivou ne kažnjava”.

Iz te partije pozdravljaju akcije predsjednika SAD i vjeruju da će znatno doprinijeti stabilizovanju odnosa i mira u zemljama Zapadnog Balkana, ali da će doprinijeti i smanjenju korupcije, a time boljoj i sigurnijoj budućnosti.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović je ranije ocijenio da je posebno i strateški važna odluka američkog predsjednika jer se njome šalje jasna poruka da se glavni evroatlantski partner Crne Gore vraća u region i da, “u sadejstvu sa našim EU partnerima”, neće dozvoliti novu destabilizaciju prilika u njemu.

On je istakao da SAD posebno neće dozvoliti reinkarnaciju velikodržavne ideologije i još manje njegovu primjenu u praksi, koju najbolje oslikava bilans zločina čiji je jedan od glavnih protagonista (Ratko Mladić) osuđen na doživotnu robiju.

“Velikosrpski, a i svi drugi nacionalisti, koji bi možda opet htjeli da se igraju tuđim životima i perspektivom građana regiona Zapadnog Balkana sada znaju da im te avanture ne mogu proći, pa je bolje da ih se na vrijeme okanu i posvete miroljubivoj i partnerskoj politici koja je jedini put za stabilnost i prosperitet regiona i država u njemu“, rekao je Vujović.

Pozdravljamo akcije predsjednika SAD i vjerujemo da će znatno doprinijeti stabilizovanju odnosa i mira u zemljama Zapadnog Balkana, ali da će doprinijeti i smanjenju korupcije, a time boljoj i sigurnijoj budućnosti svih zemalja Zapadnog Balkana”, saopšteno iz Demokratske Crne Gore

Bonus video: