Bečić: Protiv sam obaranja Vlade, njena rekonstrukcija rješenje za aktuelnu krizu

"Crnoj Gori treba stabilnost, a ne da se zadovoljavaju posebne partijske potrebe. Treba nam još malo rezultata... i ubrzaćemo naš put ka EU", rekao je Bečić

93518 pregleda 284 reakcija 151 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Željka Vučinić
Sa sastanka, Foto: Željka Vučinić
Ažurirano: 07.07.2021. 18:15h

Predsjednik Skupstine Aleksa Bečić kazao je nakon višesatnog sastanka predstavnika parlamentarnih partija da je dogovoreno da se nastavi dijalog kako bi se došlo do metodologije za postizanje dvotrećinske većine u Skupštini.

Ta većina je potrebna za izbor Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i VDT-a.

Novi sastanak ce se održati u prvoj sedmici avgusta.

Bečić je kazao da ostale partije nisu isključile mogućnost da učestvuju u dijalogu, već su iskazale rezervu da to učine u ovom trenutku.

On je rekao da su Demokrate protiv obaranja Vlade i protiv novih izbora.

"Crnoj Gori treba stabilnost, a ne da se zadovoljavaju posebne partijske potrebe. Treba nam još malo rezultata... i ubrzaćemo naš put ka EU", rekao je Bečić.

On je istakao da su učesnici donijeli zaključak da je parlamentarni dijalog započeo u demokratskoj i argumentovanoj raspravi i iznošenju stavova i principa 11 političkih partija, koje su zastupljene u Parlamentu:

"Što je pokazatelj da, bez obzira na političke razlike, možemo razgovarati i na taj način doprinositi smirivanju tenzija u društvu i tragati za rješenjima koja će ubrzati naše evropske integracije koje su iznad naših pojedinačnih partijskih interesa".

Bečić je kazao da će učesnici dijaloga na narednom sastanku usaglasiti metodologiju rada, dinamiku i principe vođenja dijaloga u daljim fazama tog procesa.

"Iskazano je očekivanje da će se i drugi poliitčki subjekti, koji nisu uzeli učešće u radu današnjeg parlamentarnog dijaloga, pridružiti u toku ovog procesa, koji nije lak i jednostavan, ali jeste proces koji nema alternativu, ako se žele reforme koje zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno, tropetinsku većinu u Skupštini", rekao je Bečić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji vremenski okvir do kada će parlamentarna većina morati da se dogovori, Bečić je kazao da dijalog nema alternativu:

"Dijalog unutar parlamentarne većine, parlamentarne većine i Vlade i dijalog vlasti i opozicije".

On je naveo da je dao formulu za razrješenje složene političke situacije koja postoji između parlamentarne većine i Vlade.

"Razrješenje je u rekonstrukciji Vlade, kao plodu saglasnosti parlamentarne većine i Vlade, da osnažimo tu Vladu i da krenemo naprijed još brže i jednostavnije".

Bečić je istakao da je ponudio predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se predviđa da lokalne izbore za odbornike u Skupštini prijestonice Cetinje i SO Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane predsjednik države raspiše istovremeno sa raspisivanjem redovnih izbora za odbornike u SO Glavnog grada i SO Bijelo Polje, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija, koji je inicirao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) - o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika, održan je danas u Skupštini.

Sastanku su prisustvovali Boris Bogdanović (Demokrate), Goran Đurović (URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Ivan Vuković (DPS), Ivan Brajović (SD), Raško Konjević (SDP), Andrija Popović (LP), Fatmir Đeka (Demokratska partija),Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) i Ervin Ibrahimović (BS).

Partije koje su bile na zajedničkoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore, nisu se odazvale Bečićevom pozivu, jer, kako je ranije saopšteno, smatraju da prvo treba riješiti odnose između parlamentarne većine i Vlade.

Iz Prave Crne Gore je rečeno da ne dolaze na dijalog jer ne žele za isti sto sa DPS.

Bečić je, u pozivu upućenom predsjednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, njihova zajednička obaveza.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“.

Istakao je da već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini.

Za rješavanje mnogih od tih pitanja je, kako je istakao, potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

„Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani“, navodi se u pozivu Bečića.

Bonus video: