Dijalog parlamentarnih partija u cilju rješavanja otvorenih pitanja

Danas sastanak kod Bečića: Opozicija dolazi, DF ne

On je naveo da već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini

10735 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević

Predstavnici većine političkih partija danas će, na poziv predsjednika Skupštine Aleske Bečića, početi dijalog u cilju rješavanja otvorenih pitanja znajčajnih za ubrzanje evrospskig puta Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta (DF), Radničke partije i Prave Crne Gore ranije su poručili da neće prisustvovati današnjem sastanku, dok su iz pojedinih opozicionih partija kazali da bi danas trebalo razgovarati i o vanrednim izborima.

Bečić je, u pozivu upućenom predsjednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, njihova zajednička obaveza.

„Na tom putu, naši evropski partneri imaju velika očekivanja od ovog saziva crnogorskog parlamenta, odnosno od parlamentarnih političkih subjekata vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

On je naveo da već duži niz godina Crna Gora ne uspijeva da reformiše izborno zakonodavstvo, deblokira v.d. stanje u pravosuđu i riješi problem kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou, koji vrlo često parališu sistem u cjelini.

Kako je kazao, upravo je za rješavanje mnogih od tih pitanja potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini.

„Samim tim, sve prethodno nameće potrebu da započnemo dijalog o predmetnim pitanjima. Da su ovi procesi laki i jednostavni, vjerovatno bi bili još ranije uspješno okončani“, navodi se u pozivu Bečića.

On je poručio da je dijalog jedini put do rješenja, "a bez vođenja dijaloga smo sasvim sigurno osuđeni na neuspjeh“.

„Očekujući da smo svi spremni da podnesemo političku žrtvu zarad višeg cilja, vjerujući da su evropske integracije iznad interesa bilo kog pojedinca i političke partije, koristim ovu priliku da vas pozovem na prvi sastanak parlamentarne većine i opozicije“, zaključuje se u pozivu.

Preporučujemo za Vas