Nastaviće sa angažmanom pripadnika Vojske Crne Gore u okviru eFP

Injac boravi u zvaničnoj posjeti Letoniji na poziv, Artisa Pabriksa, zajedno sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije, Radmilom Šekerinskom i ministrom odbrane Slovenije, Matejem Toninom

6019 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Crna Gora će nastaviti sa angažmanom pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u okviru Multinacionalne borbene grupe NATO ojačanog prisustva na Istoku /enhanced Forward Presence - eFP/, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac tokom posjete Letoniji.

Injac boravi u zvaničnoj posjeti toj državi na poziv letonskog kolege, Artisa Pabriksa, zajedno sa ministarkom odbrane Sjeverne Makedonije, Radmilom Šekerinskom i ministrom odbrane Slovenije, Matejem Toninom.

Injac je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, posjetila pripadnike VCG koji se nalaze u vojnoj bazi Adaži u okviru eFP.

Ona je kazala da je upoznata sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP, kao i ostvarenim stepenom realizacije planiranih zadataka u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama Saveza.

Injac je rekla da je Crna Gora, prepoznavši značaj kolektivne odbrane i potrebu doprinosa kredibilnoj NATO politici odvraćanja i odbrane, donijela odluku o angažmanu pripadnika VCG okviru eFP u decembru 2018. godine, i da je sredinom juna uputila Odjeljenje pješadijskih izviđača u okviru šeste redovne rotacije.

"Istakla je da će se sa angažmanom nastaviti i u predstojećem periodu, naglasivši da će uskoro započeti pripreme sedme rotacije koja će biti raspoređena tokom decembra“, navodi se u saopštenju.

Injac je zahvalila Toninu na inicijativi da tri ministra zajedno posjete Letoniju, kao i na mogućnosti da se posjeta realizuje avionom slovenačke Vojske.

"Ukazala je i na pozitivna iskustva saradnje dvije Vojske u okviru zajedničkog doprinosa Ojačanom prisustvu na Istoku, i naglasila da Crna Gora svoje prisustvo u bazi Adaži realizuje u okviru slovenačkog voda, a pod komandom Kanade“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je NATO u junu 2017. godine donio odluku o uspostavljanju ojačanog prisustva u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj što, kako se navodi, predstavlja važnu komponentu odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse.

Navodi se da je zajednička posjeta ministara odbrane Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije Letoniji bila prilika i za inicijalno razmatranje mogućnosti zajedničkog trilateralnog doprinosa Multinacionalnoj borbenoj grupi NATO ojačanog prisustva na Istoku u toj državi, što bi predstavljao svojevrstan regionalni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Posjeta Letoniji i bazi Adaži bila je prilika i za razgovor Injac i Pabriksa o odbrambenoj bilateralnoj saradnji Crne Gore i Letonije. Ministri su iskazali spremnost da u predstojećem periodu dodatno unaprijede odbrambenu saradnju dvije države“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su se, kako je saopšteno, saglasili da je obrazovanje službenika Ministarstva i pripadnika VCG na Baltičkom koledžu izuzetno uspješan segment saradnje kojim se treba rukovoditi u budućnosti.

Bonus video: