Novim rješenjem Krivokapiću povećali penziju

Bivšem šefu parlamenta je prvobitno odobren manji iznos primanja, koji je povećan iako se on nije žalio. Dokumenta koja su "Vijesti" dobile, potvrđuju da je funkcionerska penzija odobrena po članu Zakona kojeg je ukinuo Ustavni sud

59683 pregleda 458 reakcija 49 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio je 15. decembra prošle godine, samo 11 dana nakon što je bivšem predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću odobrio neustavnu "funkcionersku penziju", novo rješenje kojim mu je značajno povećao iznos primanja, saznaju "Vijesti".

Prvo rješenje donijeto je 4. decembra na Krivokapićev zahtjev, koji je tadašnje Ministarstvo rada i socijalnog staranja, nakon četiri godine "mirovanja" u njihovim fiokama, proslijedilo Fondu PIO na rješavanje. Njime je, kako je rekao izvor "Vijesti", Krivokapiću utvrđena penzija u iznosu 65 odsto osnovnice (plate predsjednika Skupštine). Krivokapić se, prema informacijama "Vijesti", nakon prijema tog rješenja odrekao prava žalbe, što znači da je ono postalo konačno i pravosnažno. Međutim, rješenje je, uprkos tome, poništeno, i doneseno je novo, prema kojem je bivši šef parlamenta dobio veću penziju.

"U prvom rješenju Krivokapiću je dodijeljena penzija na manji iznos, dok u drugom ona iznosi 85 odsto pretpostavljene plate. U drugom je, dakle, dobio drastično veći iznos penzije. Drugo rješenje je potpuno nezakonito", rečeno je nezvanično "Vijestima".

Portal PCNEN, koji je objavio prvobitnu informaciju o Krivokapićevom slučaju, ranije je naveo da bivši čelnik parlamenta od decembra prošle godine prima jednu od najvećih penzija u državi.

Kako se vidi iz dokumenata koje su "Vijesti" dobile iz Fonda PIO posredstvom Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ni u jednom od dva pomenuta rješenja ne piše koliko godina radnog staža ima Krivokapić, iako je, kako je objašnjeno, taj podatak obavezan.

Dokumenta potvrđuju da je Krivokapić dobio "funkcionersku penziju" po članu 108 Zakona o sprečavanju korupcije, kojega je u aprilu 2017. godine ukinuo Ustavni sud. Potvrđeno je i da je Krivokapić 29. novembra 2016. dostavio zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja, u zatvorenoj koverti naslovljenoj na ličnost, na ime tadašnjeg sekretara tog resora, Nikole Dedeića.

Pošto zahtjev nije bio obrađen, Krivokapić se istom resoru obratio urgencijom 30. oktobra prošle godine, tražeći rješavanje svog statusa. Sekretar koji je naslijedio Dedeića pronašao je Krivokapićev zahtjev nakon pomenute urgencije. Dokument je bio datiran na 29. 11. 2016. i na njemu je bio otisnut štambilj. Zahtjev je bio zaveden u internoj dostavnoj knjizi. Nakon toga, sekretar ga je proslijedio Fondu PIO na rješavanje.

Dedeić, koji sad obavlja funkciju sekretara Državne izborne komisije, prethodno je rekao „Vijestima“ da je za zahtjev koji je Krivokapić uputio na njegovo ime saznao kad su ga iz Ministarstva rada krajem oktobra 2020. obavijestili o urgenciji bivšeg predsjednika Skupštine. On tvrdi da je istog dana kad je stigao Krivokapićev zahtjev, preuzeo dužnost zamjenika generalnog sekretara Vlade i da ne poznaje Krivokapića.

Na pitanje zašto je Krivokapić naslovio zahtjev na njegovo ime, Dedeić je odgovorio da se strankama ne može odrediti kako će to učiniti - da li će zahtjev donijeti lično na pisarnicu, poslati ga poštom, nasloviti na ličnost, dostaviti u elektronskoj formi...

Bivši predsjednik Skupštine odbio je da odgovori zašto je zahtjev podnio u zatvorenoj koverti naslovljenoj na Dedeićevo ime i zašto se za ostvarivanje prava nije obratio direktno Fondu PIO.

Izvor "Vijesti" iz Fonda PIO nezvanično je rekao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja bilo u obavezi da Dedeiću, bez obzira što je stupio na novu funkciju, proslijedi Krivokapićev zahtjev ili da ga otvori, pošto je zahtjev bio adresiran na njih.

Direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić rekao je ranije „Vijestima“ da je ta institucija, odmah po saznanju o Krivokapićevom slučaju, pokrenula internu reviziju, čije nalaze uskoro očekuje.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kojem su „Vijesti“ pisale nakon što im je iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva nezvanično rečeno da postoji mogućnost da je u ovom slučaju riječ o zloupotrebi službenog položaja od strane javnog funkcionera, nijesu željeli da saopšte da li ispituju slučaj.

Prethodna direktorica Fonda PIO Jadranka Milošević prvobitno je odbila da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama PCNEN-u dostavi dokumenta o ovom slučaju, a nakon što joj je Agencija za slobodan pristup informacijama to naložila, tvrdila je da „imenovani (Krivokapić) nije ostvario penziju kod ovog organa“.

Krivokapić je u pisanoj izjavi za PCNEN saopštio da je „sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom“, te da mu se sad „politički motivisano prijeti“.

Martinović zastupa Krivokapića

Rezultati interne revizije Fonda PIO o Krivokapićevoj penziji očekuju se vrlo brzo.

"Postupak u Fondu, na koji je pozvan i Krivokapić, bio je zakazan za prekjuče, ali je njegov advokat Nikola Martinović zamolio da se zakaže novi sastanak nakon prestanka štrajka advokata, tako da će se postupak nastaviti 30. jula", rečeno je nezvanično "Vijestima" iz Fonda.

Bonus video: