Konjević: Preporuka Vebera za URU davanje kiseonika organizovanom kriminalu

Veber je kazao da planirani postupak imenovanja u TS, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga podržavam

7146 pregleda 8 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik socijaldemokratske partije i poslanik u Skupštini Crne Gore Raško Konjević reagovao je na poruku Građanskog pokreta URA da poslanici bez odlaganja izaberu članove Tužilačkog savjeta (TS), te da će svako ko opstruira taj izbor dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa građana Crne Gore i u korist kriminalnim centrima moć.

"Preporuka Roberta Vebera za potrebom šireg dogovora i odlaganje izbora ćlanova TS kolege iz GP URA tumače kao moguće “davanje kiseonika organizovanom kriminalu” i rad “u korist kriminalnih centara moći”. Da nije malo mnogo", napisao je Konjević na Tviteru.

Ambasador Njemačke Robert Veber kazao je juče da planirani postupak imenovanja u TS, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu. Iz tog razloga podržavamo sve glasove koje se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa.

„Nakon što smo se već kritički izjasnili o usvojenom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, prije svega jer pri njegovoj izradi nisu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije u cilju depolitizacije pravosuđa, sada je posebno u fokusu implementacija navedenog zakona", kazao je Veber.

On je dodao da je važno da članovi Tužilačkog savjeta budu politički neutraralne osobe, i da je za taj cilj potreban širi konsenzus.

Bonus video: