Parlamentarna većina bez dogovora oko kandidata za članove TS

Iako je ranije najavljivana kao mogućnost, to znači da danas definitivno neće biti održana sjednica Skupštine. Prije eventualnog održavanja sjednice, bilo je neophodno da resorni Odbor utvrdi konačnu listu kandidata za TS, koju bi dostavio plenumu, što nije učinjeno zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa

20395 pregleda 366 reakcija 104 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Predstavnici parlamentarne većine nisu sinoć uspjeli da postignu dogovor oko konačne liste kandidata za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, saznaju „Vijesti“.

Iako je ranije najavljivana kao mogućnost, to znači da danas definitivno neće biti održana sjednica Skupštine Crne Gore. Prije eventualnog održavanja sjednice, bilo je neophodno da resorni Odbor za politički sistem, upravu i pravosuđe utvrdi konačnu listu kandidata za TS, koju bi dostavio plenumu, što nije učinjeno zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa među skupštinskom većinom.

Većina partija vlasti juče je zatražila da se danas u Skupštini izglasa dio članova Tužilačkog savjeta, ali je problem nastao na relaciji između Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Demokrate su juče poručile da ne mogu prihvatiti izbor bilo kog partijski obojenog kandidata o kojoj god partiji da je riječ, navodeći da DF insistira da u TS bude izabran njihov partijski advokat Nikola Bulatović.

“Ako DF kaže, citiramo: 'Ili će biti naš partijski advokat, Nikola Bulatović, član Tužilačkog savjeta, ili neće niko biti', to je direktno razbijanje dogovora političkih aktera”, saopštili su juče šef kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović i predsjednik Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe Momo Koprivica.

Dodali su da ako predstavnik DF kaže: “Meni niko nije zamisliv kao član Tužilačkog savjeta, ako to nije i Nikola Bulatović, jer bez Nikole Bulatovića taj Tužilački savjet nema ni funkciju ni smisao”, onda to znači da se želi samo partijski obojiti Tužilački savjet, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija.

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije podnijeli su ranije juče predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću inicijativu da se danas održi sjednica parlamenta i izabere TS. Naveli su da u ponoć 31. jula, ističe redovno zasijedanje, te da propuštanjem ovog roka, sjednica ne bi mogla da se održi prije 16.avgusta, čime bi omogućili da se dovrši proces opstrukcija starog Tužilačkog savjeta i da se stvore nove prepreke za promjene u Tužilaštvu.

I GP URA je juče pozvala sve poslanike u Skupštini da se bez bilo kakvih odlaganja izabere dio članova TS.

Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu predviđeno je da TS ima 11 članova - po pet iz redova tužilaca i uglednih pravnika i NVO, te jednog predstavnika Ministarstva pravde. Pravnike i predstavnika Ministarstva pravde bira Skupština prostom većinom. Predstavnici iz reda tužilaca bi trebalo da budu izabrani na tužilačkoj konferenciji koja je zakazana za 3.avgust.

Namjera nove vlasti je da promjenama u sastavu TS otvori put za smjenu v.d. VDT-a Dražena Burića i razrješenje glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je nova vlast nezadovoljna rezultatima rada Tužilaštva smatrajući da je selektivno radilo posao i da je pod političkim uticajem bivše vlasti.

Bonus video: