Koprivica: Proglašavanjem novog TS situacija se drastično promijenila u korist vladavine prava

Koprivica je istakao da predstavnik Vlade i član TS Boris Marić ima "zlatan glas" bez kojeg novi TS neće moći da radi

23387 pregleda 421 reakcija 22 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Proglašavanjem šest članova Tužilačkog savjeta (TS) od strane predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića, blokiran je prethodni TS koji je planirao da dodnosi odluke po diktatu bivšeg režima i samim tim protivno pravu i volji građana Crne Gore bude instrument sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih interesa jedne političke grupacije.

To je kazao poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica istakavši da je prestao mandat TS poznatom po političkoj pristrasnosti i kontroli od strane nekada vladajućih partija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Predsjednik parlamenta je ranije danas u Odluci proglasio šest članova novog TS-a, među kojima su i oni koje je izabrala Konferencija tužilaca - v.d. VDT-a Dražen Burića i još četvoro tužilaca Tatjana Begović, Sanja Jovićević, Đurđina Nina Ivanović i Nikola Samardžića. U novom TS-u se nalazi i ime vršioca dužnosti vrhovnog držđavnog tužioca Dražena Burića, koji je izabran na predlog ukinutog TS-a.

Koprivica je istakao da predstavnik Vlade i član TS Boris Marić ima "zlatan glas" bez kojeg novi TS neće moći da radi.

"Ovim proglašenjem situacija se drastično promijenila u korist vladavine prava, jer bez predstavnika Vlade u TS, Borisa Marića, koji u ovom trenutku ima faktički “zlatni glas”, novi TS neće moći ni da radi, ni da odličuje, pa samim tim neće se moći donositi odluke o izboru tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, kako je to, od danas već bivši TS, planirao da učini u prelaznom periodu, to jest, od stupanja na snagu novog Zakona do izbora novog TS", objasnio je Koprivica.

Istakao je da je ovim "faktički odsviran kraj partijskom Tužilačkom savjetu, koji je bio batina u rukama bivšeg režima".

"Zbog ovoga smo toliko čvrsti u stavu da se ta prilika jednostavno ne smije prokockati, i sledstveno tome, sve se mora uraditi bez jedne jedine greške što podrazumijeva da proces mora biti zakonit, mora biti u interesu svih građana ove zemlje, i mora rezultirati potpuno nezavisnim i partijski neobojenim institucijama. Nije teško na bazi loših višedecenijskih iskustava zaključiti da ko god želi partijski obojen TS taj nema ni lične ni političke hrabrosti za obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom. A to je temeljni zadatak ovog društva", zaključio je Kopriviaca.

Bonus video: