Odgovor novinara "Vijesti" Nikoliću: Samo ste otvorili nove sumnje

Objavljujući predračun, a ne plaćeni račun, Nikolić je svjesno ili nesvjesno objelodanio da je menadžment hotelske kompanijenapravili niz propusta, kojima bi mogle da se pozabave nadležne institucije

25897 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Poslanik Demokratske partije socijalista i koordinator te partije za Budvu, Andrija Nikolić samo je učvrstio sumnje da njegov boravak u budvanskom hotelu “Aleksandru”, Hotelske grupe “Budvanska rivijera”, lani, tokom avgusta za vrijeme izborne kampanje nije bio plaćen. U svome reagovanju optužujući “Vijesti” za “niz neistina i senzacionalizam”, Nikolić je kao dokaz da je njegov boravak platila partija umjesto računa dostavio “predračun” za 17 dana boravka od 14. 8. do 31. 8. 2020. na iznos od 969 eura.

Objavljujući predračun, a ne plaćeni račun, Nikolić je svjesno ili nesvjesno objelodanio da je menadžment hotelske kompanije (kadar DPS-a, bliski saradnici Nikolića tokom izborne kampanje u Budvi) napravili niz propusta, kojima bi mogle da se pozabave nadležne institucije.

Andrija Nikolić predračun
foto: DPS

“Vijesti” pozivaju Nikolića da DPS pošalje izvod na kome se jasno navodi datum plaćanja jer se na osnovu predračuna ne može vršiti plaćanje. Ako je iznos plaćen na osnovu predračuna, to predstavlja kršenje zakona zbog čega bi Državna revizorska institucija trebalo posebno da istraži ovakav način poslovanja političke partije.

Predračun, koji je Nikolić kao dokaz dostavio redakciji “ Vijesti” i drugim medijima, Hotelska grupa “Budvanska rivijera” uputila je pet i po mjeseci kasnije Demokratskoj partiji socijalista na plaćanje, nakon što je poslanik završio boravak. Kako piše u predračunu, on je primljen u budvanski odbor DPS-a 18. februara 2021. Da li je Andrija Nikolić član DPS Budva? Ako nije, faktura je trebalo da glasi na DPS, a ne na Opštinski odbor. Indikativno je to da je predračun napisan i poslat u lokalni odbor DPS-a da se izmiri Nikolićev boravak 20-ak dana nakon što su “Vijesti” prvi put objavile tekst “Ko je i koliko platio smještaj u “Budvanskoj rivijeri”: policijski i partijski ceh poslovna tajna” (17.01.2021), pišući o boravku poslanika, ali i policije tokom minulog ljeta u kapacitetima “Slovenske plaže”. Tada je menadžment kompanije na pitanje ko je platio boravak Nikolića i gdje je bio smješten naveli da je u pitanju poslovna tajna. Nikolić koji je tada takođe bio prozvan u tekstu, nije se oglašavao da kaže da je njegov boravak plaćen od strane partije. Hotelskom grupom tada još upravljaju kadrovi DPS-a, partijske kolege sa kojima je Nikolić blisko sarađivao. Po svemu sudeći nije ni mogao da se tada oglasi, jer predračun još nije ni bio stigao do lokalnog odbora DPS-a. Predračun, koji je Nikolić objavio, a koji u HG “Budvanska rivijera” tvrde da je poslovna tajna, iako je u pitanju kompanija u većinskom vlasništvu države, zaračunat je na iznos od 969 eura (17 dana boravka po 57 eura), ali na njemu ne piše koliki je iznos PDV-a, što je takođe indikativno, i daje za pravo da se sumnja u vjerodostojnost ovakvog dokumenta.

Ono što je, takođe, još interesantno je da na predračunu jasno piše: Molimo Vas da kao dokaz o uplati dostavite na fax TN Slovenska plaža najkasnije dan prije dolaska gostiju”.

To potvrđuje pisanje “Vijesti” da Nikolić, odnosno kako on kaže DPS, nijesu platili njegov boravak u avgustu državnoj kompaniji, iako pravilnik kompanije nalaže da se dan prije dolaska bilo koga gosta izmiri iznos - barem tako piše na predračunu na kome stoji pečat kompanije, a koji se ni ne vidi jasno.

Neko je predračun budvanskom DPS-u poslao pet i po mjeseci kasnije, pa se ovim postavlja logično pitanje, ko je mogao da dozvoli dolazak gosta i omogući njegov boravak a da za to nije plaćeno, te se ovim otvara prostor u vezi sa tim da li je u “Slovenskoj plaži” ili ostalim hotelima “Budvanske rivijere” bilo sličnih gostiju, kojima su predračuni slati pola godina nakon što su završavali boravak, bez PDV-a.

Uvidom u predračun koji je Nikolić dostavio, uviđa se da da na njemu ne piše koliko osoba zakupljuje sobu, iako je praksa da se za bilo koji boravak u nekom od hotela u zemlji i inostratsvu, prilikom plaćanja avansa jasno mora naznačiti koliko osoba je u pitanju. Takođe, na predračunu stoji da se najam hotelske sobe koristi za poslovne svrhe, iako je u pitanju bila politička svrha, jer Hotelska grupa “Budvanska rivijera” predračun prosljeđuju na adresu političke partije. Na predračunu nigdje nema ni Nikolićevog imena, niti ima dva potpisa službenika Budvanske rivijere, kao ni matičnog broja i broja žiro-računa partije.

“Vijesti” su informacije o istrazi koju će pokrenuti novoformiranan Komisija dobile direktno iz nove uprave kompanije, koja ima saznanja o boravku Nikolića koje je dobila od zaposlenih - odnosno da on nije boravio u sobi, već apartmanu 3230, što je novoj upravi posvjedočilo nekoliko radnika recepcije u hotelu “Aleksandar”. O tome kakvi će nalazi Komisije biti javnost će biti upoznata za 60 dana, koliko je rok da se izvrši istraga.

Vuk Lajović, novinar ND “Vijesti”

Bonus video: