Veljović pozvao policajce da odbiju naređenja: Poziv na pobunu bezbjednosnih snaga i nasilje?

Partije većine i premijer optužuju Veljovića za “raspirivanje netrpeljivosti” i miješanje u rad policije. Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samoinicijativno tražilo informacije o tekstu Đukanovićevog savjetnika

63725 pregleda 99 reakcija 100 komentar(a)
”Raspiruje netrpeljivost među građanima”: Veljović i Đukanović (arhiva), Foto: Boris Pejović
”Raspiruje netrpeljivost među građanima”: Veljović i Đukanović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Tužilaštvo je juče samoinicijativno ispitivalo da li je Veselin Veljović počinio krivično djelo kada je u autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe, a policajce da odbiju pojedina naređenja prilikom ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog.

Doskorašnji prvi čovjek Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, u tekstu navodi da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

”U čije ime poziva na okupljanje na Cetinju”: Veljović
”U čije ime poziva na okupljanje na Cetinju”: Veljović foto: BORIS PEJOVIC

Tužiteljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Biljana Medenica, juče ujutro tražila je od Uprave policije da postupa u predmetu nakon što je Veljović objavio autorski tekst u Pobjedi.

Povezani članci

15. Avgust 2021.

Veljović poziva na okupljanje na Cetinju

Policija je poslala sve podatke tužiteljki, a ODT Podgorica će, prema informacijama “Vijesti” tražiti mišljenje Višeg državnog tužilaštva u ovom predmetu kako bi se donijela zakonita odluka.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva sinoć je saopšteno da je v.d. VDT-a Dražen Burić zatražio od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da preispita da li je u postupanju Veljovića učinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predstavnici vladajućih partija i premijer Zdravko Krivokapić ocijenili su da Veljović u tekstu poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i nemire i da se može shvatiti da je poziv upućen i u ime predsjednika države, jer je on njegov savjetnik, iako se Veljović ispod teksta potpisao kao predavač na predmetima Nacionalne i Međunarodne bezbjednosti na Univerzitetu Donja Gorica.

Iz Đukanovićevog kabineta juče se nijesu oglašavali povodom Veljovićevog teksta.

Veljović je juče “Vijestima” rekao da je njegov tekst potpuno jasan, a “svako ima pravo da ga tumači na svoj način”.

Premijer je ocijenio da Veljović ne koristi slobodu govora i javnog okupljanja, nego ih zloupotrebljava i otvoreno se miješa u rad policije.

Navodi da Veljović nije običan građanin, već savjetnik predsjednika države pa se može shvatiti da Đukanović preko svog savjetnika poziva građane na etničke sukobe.

Tvrdi da je ograđivanje DPS-a “pravo razotkrivanje trojstva Veljović-DPS-komitske i druge organizacije koje se konstantno služe Veljovićevom retorikom”.

Iz DPS-a ranije su saopštili da ne stoje iza najava okupljanja na Cetinju.

Veljović je ranije snimljen na skupu čiji učesnici nose zelene majice sa krstašem, ali nije želio da odgovori gdje je to bilo i u kom svojstvu je bio na komitski obojenom skupu.

Početkom je aprila saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu nakon što su ga premijer i vicepremijer Dritan Abazović, nakon protesta na Bogetićima, optužili da rukovodi Patriotsko-komitskim pokretom.

Protest Patriotsko komitskog saveza ispred zgrade Vlade CG povodom najavljenih odluka o sticanju državljanstva
Protest Patriotsko komitskog saveza ispred zgrade Vlade CG povodom najavljenih odluka o sticanju državljanstvafoto: Boris Pejović

Predsjednik Odbora za bezbjednost i jedan od lidera DF-a Milan Knežević, pozvao je sinoć šefa Vlade da danas sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj bi zatražili hapšenje Veljovića “zbog poziva na rušenje ustavnog poretka i najave građanskih sukoba”.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP) za “Vijesti” kaže da je Veljovićeva kolumna, poruka koju šalje Đukanović, “kome nije sveta ni sloga i mir u državi na čijem je on nažalost čelu”, već je spreman da izazove konflikte samo da bi zadržao nelegelno stečeni imetak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Savo Prelević

”Država treba da pokaže snagu i da odmah reaguje i procesuira Veljovića koju kontinuitetu od onog skupa u podgoričkom lokalu kad je tražio servilnost od policijaca iako je razriješen, pa do koordinisanja tzv. patriotskih snaga pa do ovog jasno napisanog, poziva na pobunu i podrivanje ustavnog poretka. Ovakvo opasno, huškačko ponašanje hitno treba sankcionisati i pozvati sve aktere na razum i mudrost. Neka nam Đukanović više ne šalje preko svog “zvučnika” poruke već neka jasno kaze svoj stav ili se ogradi od ovakvog istupa svog savjetnika i razriješi ga”.

Iz GP URA poručuju da poziv Veljovića bezbjednosnim snagama zaslužuje reagovanje nadležnih organa.

”Poslije njegovog javnog istupa, sasvim će biti jasno ko stoji iza eventualnih nereda tog 4. septembra, a nadležni organi bi svakako trebalo da takve zamisli osujete i odmah pokrenu određene poteze”, rekao je šef Medijskog tima GP URA Bojan Jevrić.

Kaže da je test za državu najavljeno ustoličenje poglavara jedne od vjerskih organizacija na Cetinju i nasuprot tome zapaljiva retorika onih koji na takvim stvarima ubiraju najjeftinije političke poene i žele sukobe.

Advokat i kandidat za člana Tužilačkog savjeta Dalibor Kavarić na Fejsbuku je napisao da je ključno pitanje da li Veljović poziva na Cetinje u svoje ili u ime Đukanovića, DPS-a ili u ime svih navedenih. U slučaju da, kako je naveo, Veljović lično ne prijavi javni skup, on nema svojstvo organizatora, ali “radi svog javnog poziva ima svojstvo podstrekača (saizvršioca) i prihvata odgovornost za sva krivična djela i posljedice iz javnog skupa.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić za “Vijesti” kaže da je nezamislivo da neko ko je u prethodnom periodu bio direktor policije, piše huškačke tekstove u kojima poziva na obračun sa neistomišljenicima, zanemarujući pritom notornu činjenicu da je država u obavezi da štiti svakog građanina i da mu garantuje pravo na slobodu.

Vukić
Vukićfoto: Boris Pejović

”Međutim, čini se da Veljović pravo na slobodu priznaje samo sebi i svojim partnerima, ne prezajući ni od pretvaranja te slobode u sukobe iz ličnih interesa, a navodno sve iz ljubavi prema Cetinju i Cetinjanima”, rekao je Vukić.

Iz SNP-a su pozvali Veljovića da ne prijeti, ne zastrašuje i ne poziva na sukobe između braće i prijatelja.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović napisao je da to što Veljović poziva na otpor, proteste i nemire - čist dokaz da sve što se dešava u smislu dizanja tenzija i organizovanja okupljanja, potiče iz najbrutalnije političke organizacije sklone užasnim manipulacijama, zvane DPS.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je nadležne i da utvrde da li je Veljović nakon svojevrsnog “manifesta mržnje” u Pobjedi i dalje dostojan da bude državni funkcioner.

Veljović je bio direktor policije od oktobra 2005. godine do kraja 2011, a zatim od jula 2018. do decembra 2020. godine. Često je bio glavni akter brojnih afera, a za njegovog mandata desili su se brojni slučajevi napada na novinare, hapšeni su lideri opozicije, a povezivan je i sa organizovanim švercom cigareta iz Mojkovca.

Kritikuje otvorene granice, a poziva na masovno okupljanje

Veljović, takođe, u autorskom tekstu kritikuje Vladu zbog otvorenih granica, navodeći da je Crna Gora jedina država regiona koja na granicama nema nikakve zaštitne mjere od kovid infekcije, a s druge strane, poziva na masovno okupljanje na Cetinju.

“Kakvi danas budemo, bićemo za vjekove budućih generacija. Vidimo se na Cetinju”, poručio je Veljović.

Sekulović: U tekstu elementi bića više krivičnih djela

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je juče da u Veljovićevom tekstu moguće postoje elementi bića više krivičnih djela: pozivanje na otpor, izazivanje panike i nemira, pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja itd.

“Pored više elemenata nacionalne patetike, izjava obiluje brojnim konfuzijama i kontradiktornostima. Gospodin Veljović poziva na nasilje i ujedno traži od pripadnika crnogorskih bezbjednosnih službi da otkažu poslušnost zakonima ove države ili poziva na ‘mirne’ demonstracije”, naveo je Sekulović.

Bonus video: