SD: FZO ide korak dalje ka urušavanju zdravstvenog sistema

Oni su kazali da se “priča” da se na ovaj način smanjuje potrošnja ljekova, odnosno da se prave uštede, ali da to ne predstavlja ništa drugo do obično politikanstvo, jer recepte ne propisuju farmaceuti, već ljekari

4404 pregleda 5 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Najava Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) da će od oktobra građani lijek na recept moći da uzmu samo u pojedinim, a ne u svim apotekama, korak je ka daljem urušavanju zdravstvenog sistema od vlasti, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

SD je ocijenio da taj potez predstavlja sve suprotno od onoga što FZO najavljuje, a to su veća dostupnost i konkurentnost.

“Ovim se smanjuje dostupnost prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Istovremeno se ugrožava konkurentnost, jer se favorizuju manji privredni subjekti koji u sastavu imaju jednu ili mali broj apoteka”, rekli su iz SD-a.

Oni su kazali da se “priča” da se na ovaj način smanjuje potrošnja ljekova, odnosno da se prave uštede, ali da to ne predstavlja ništa drugo do obično politikanstvo, jer recepte ne propisuju farmaceuti, već ljekari.

“Na ovaj način se samo građanima sužava izbor apoteka u kojima mogu podići lijek”, ukazuju iz SD.

Prema njihovim riječima, nije jasno na osnovu kojih kriterijuma će biti izabrana jedna od više “kvartaških” apoteka, kada sve ispunjavaju uslove.

“Zdravstvene vlasti bi trebale da znaju da odluku u koju od apoteka će podići lijek treba prepustiti pacijentu”, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a rukovodstvu FZO poručuju da se racionalizacija ne postiže smanjenjem broja apoteka, već smanjenjem broja propisanih ljekova, što je, kako kažu, i laicima jasno.

“Dakle, manjeg troška sa Fond neće biti, ali veće gužve za građane, u vremenu kad epidemija bjesni, svakako hoće”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: