DF: Burić da razriješi Katnića, uhapsiti odgovorne za skandaloznu odluku policije

U DF-u smatraju da se skidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću "ne može drugačije tretirati osim kao saučesništvo u vršenju teških krivičnih djela od strane visokih funkcionera UP"

27915 pregleda 36 reakcija 35 komentar(a)
Predstavnici DF-a (ilustracija), Foto: Biljana Matijašević
Predstavnici DF-a (ilustracija), Foto: Biljana Matijašević

Demokratski front (DF) pozvao je vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da razriješi dužnosti glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Tvrde da je Katnić danas svjesno pokušao da obmane javnost izjavom da je kolegijum Ministarstva unutrašnjih poslova donio spornu odluku o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

"Danas je crnogorska javnost, konačno dobila jasnu i nespornu informaciju da je menadžment Uprave Policije na čijem je čelu tada bio Vesko Damjanović, koga je za V.D. direktora Uprave policije postavila Vlada Zdravka Krivokapića, skinuo zabranu ulaska u Crnu Goru ubicama Kavačkog klana Belivuku i Miljkoviću."

"Poznata je činjenica da je Milivoje Katnić u dubokim, ličnim, prijateljskim vezama i odnosima sa Zoranom Lazovićem koji je bio zamjenik direktora UP i član kolegijuma UP koji je donio spornu odluku, pa postoji osnovana sumnja da je Katnić pokušao javno da zaštiti svog pobratima od krivične odgovornosti, što samo po sebi predstavlja krivično djelo i dovoljan razlog da ga VD VDT Burić odmah razriješi dužnosti. Posebno, jer u svom postupanju u ovim procesima on jasno iskazuje svoju ličnu povezanost sa Lazovićem što ga čini pristrasnim i subjektivnim za obavljanje ove dužnosti. Posebno kada treba da postupa u slučajevima u kojima se pojavljuje interes njegovog pobratima", saopštili su iz DF-a.

Pozvali su tužilaštvo i da odmah uhapsi i otvori krivični postupak protiv svih članova kolegijuma direktora UP koji su učestvovali u donošenju "skandalozne odluke" koja se, smatraju u DF-u, "ne može drugačije tretirati osim kao saučesništvo u vršenju teških krivičnih djela od strane visokih funkcionera UP".

"Svako odlaganje jasnih i beskompromisnih odluka državnih organa, a prije svega VDT-a u ovom izuzetno važnom slučaju, može se tretirati kao kapitulacija države pred mafijom i uvođenje Crne Gore u destabilizaciju i sukobe. Država mora biti jača od mafije", zaključuju iz DF-a.

Iz SDT-a su ranije kazali da je Katnić na današnjoj pres konferenciji napravio grešku kazavši da je kolegijum MUP-a donio odluku o skidanju zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću, te da je tu odluku donio bivši menadžment Uprave policije.

Iz MUP-a su prethodno, reagujući povodom Katnićevih tvrdnji, pojasnili da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi kolegijum ili tadašnji menadžment Uprave policije.

Uprava policije je u tom periodu bila samostalni organ, a stupanjem na snagu Zakona o unutrašnjim poslovima, 3.jula ove godine, postala je sastavni dio Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Takođe, podsjećamo da u tom periodu nije bio sadašnji menadžment Uprave policije i napominjemo da ne postoji pisani trag te odluke u vidu zapisnika, izvještaja i slično. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u par navrata tražilo od Uprave policije podatke o navedenom slučaju i dostavljeni su odgovori sa oznakom tajnosti", naveli su ranije danas iz MUP-a.

Bonus video: