smatra da je malo razloga za slavlje

Lekić: Vlast nije uspjela da bitno promijeni sliku društva

Lider Demosa ocjenjuje da je vlast "u lebdećem stanju - između nebeskog i zemaljskog", te da preostaju dvije mogućnosti - ozbiljan zaokret "ili put u ambis"

10012 pregleda 45 reakcija 37 komentar(a)
Lekić, Foto: Skupstina.me
Lekić, Foto: Skupstina.me

Godinu dana od promjene vlasti na izborima 30. avgusta prošle godine - malo je toga za slavlje, a aktuelna vlast, a posebno Vlada, koja ima daleko najveća ustavna ovlašćenja, nije uspjela da bitno promijeni sliku crnogoskog društva, smatra predsjednik i poslanik Demosa Miodrag Lekić.

"Dobro je da su planeri neukusnog slavlja tim povodom odustali, pa smo srećom ostali uskraćeni za još jednu političku besmislicu i nezakonitu radnju", kazao je Lekić povodom proslave koja je za danas bila planirana u Vili Gorica, koja se inače koristi za zvanične državne prijeme.

"Umjesto zabijanja glave u pjesak treba pred građanima otvoreno govoriti, dakle argumentovano o kompleksnom trenutku zemlje što uostalom može biti potvrda demokratskog karaktera nove vlasti koja se od samog početka nalazi na ozbiljnoj raskrsnici. Ovo je trenutak za saopštavanje građanima jasnih bilansa onoga što je urađeno, poželjno bez propagande i nažalost novih formi estradnog političkog hvalisanja čiji je veći cilj zarađivanje ličnih ili partijskih poena od opšteg interesa", saopštio je Lekić na Fejsbuku.

U svakoj ozbiljnoj analizi, kako je kazao, treba poći od nesporne činjenice da je aktuelna vlast naslijedila izuzetno tešku situaciju u zemlji. "I ne zna se gdje težu, ekonomsko - socijalnu, sistemsku korupciju, duboko podjeljeno društvo posebno na nacionalnom planu, zaustavljene evropskih integracija, u najširem smislu kulturno zapušteno društvo."

Izostao je, smatra Lekić, ozbiljan rad, posebno ka glavnom i proklamovanom cilju, a to je promjena sistema.

"Evropska unija već godinama označava koje su to oblasti tražeći upravo sistemske promjene. Neki najgori elementi starog sistema su ostali, čak su i ojačani. Ne samo da nije smanjenja ogromna i konfuzna državna adminstracija već je povećana, pa se sa neodgovornom lakoćom formiraju nova državna tijela, sa novim kadrovima, po pravilu rukovodećim, sve to novim nametima na budzet. Neshvatjivo je da se neki finansijski tokovi proglašavaju tajnom, u stilu prethodne vlasti", ističe Lekić.

S druge strane, kako dodaje, građani još ne osjećaju ekonomski boljitak, niti nagovještaje u tom pravcu. U takvim uslovima, ističe on, građanima nije baš utjeha premijerovo smjelo, "utisak je i neozbiljno javno obećanje" da će prosjećna plata u zemlji 2025. iznositi hiljada eura.

Dosta su upitni, ističe lider Demosa, i neki tokovi u obrazovanju i kulturi koji su po definiciji glavni emancipatorski mehanizmi društva.

"Veliki problem i generator političke krize je neizgrađena kordinacija između vlade i parlamentarne većine. Taj raskorak nije stvoren baš spontano već u kombinaciji nedostatka elementarnog političkog obrazovanja i opredijelenja da se sitnim ili krupnim lukavstvima proizvede neki interes, a zapravo velika institucionalna konfuzija. Do mjere da premijer, time i vlada nemaju ni blizu većinsku podršku u paralamentu", kazao je Lekić.

Dodaje da i na tom planu premijer ima veliku odgovornost, jer je "samostalno ili navođen u tom pravcu" izabrao da na otvoren, "na momente i primitivan način ignoriše čak i napada parlamenarnu većinu" koja ga je izabrala za premijera. "Pritom ne dolazeći, opet u maniru prethodne vlasti, ni na radna tijela parlamenta gdje je bio obavezan po zakonu."

"U svakom slučaju na terenu smo crnogorskog originalnog doprinosa teoriji i praksi uporednih politički sistema u svijetu da vlada nastavlja svoje javno djelovanje u uslovima nepostojanja većinske podrške u parlamentu. Ukratko, nekompetenenta vlada, čast izuzecima u njoj, neizgrađen metod i sistem rada parlamentarne većine i vlade su vjerovatno glavni uzroci više nego skromnog bilansa za godinu dana", navodi lider Demosa.

Posebno je pitanje, kako je kazao, odnos prema crkvi, od formiranja vlade do danas, kada ona ostaje centralna tema crnogorskog društva.

"Ako je Đukanović nakon korupcionaških i identitetski nahuškanih formacija inaugurisao na partijskom kongresu sezonu crkve u Crnoj Gori nije trebalo dozvoliti nastavljanje neustavnog ponašanja u toj oblasti. Čak stavljanjem crkve, pa i državne drame kadrovskog sadržaja što je pokojni mitropolit stvarno ostavio u amanet, u središte političkog života i javnih nastupa premijera i političkih zvaničnika. A razumjeli smo u nekim izjavama iz same crkve da ona i ne traži ulogu centralnosti u javnom životu koja je uostalom suprotna ustavnom određenju sekularne države".

Lekić ocjenjuje da je vlast "u lebdećem stanju - između nebeskog i zemaljskog".

"Uprkos tendencijama prizemljivanja ostaje slika nedefinisanog metoda rada i nekompetentnost na više nivoa. Neizgrađenost funkcionalnog sistema i demokratske kontrole proizvodi utisak o nedoraslosti u vođenju državnih poslova."

Ostaju, kako je kazao, dvije mogućnosti - ozbiljan zaokret "ili put u ambis".

"Prva mogućnost podrazumjeva da se ozbiljnim političkim dogovorom konačno otvoriti put korijenitim reformama i ekonomsko - kulturnoj emancipaciji integrisane Crne Gore. Druga vodi porazu političkih snaga koje su pobjedile prije godinu dana, dakle i šansi za restauraciju političkih partija održive korupcije i dalje vrijednosne i nacionalne dezintegracije Crne Gore. Na kraju ili početku treba istaći izuzetno značajan i pozitivan momenat u ukupnom bilansu. Poruke 30. avgusta da je isteklo vrijeme obmana vlasti i tretiranja građana kao podanika, se šalju i dalje, godinu dana nakon teške, kontradiktorne i neizvjesne političke tranzicije crnogorskog društva", zaključio je Lekić.

Preporučujemo za Vas