Diplomate zasad sačuvale Brđanina i Sekulovića

Iako je sazvao konferenciju za medije s planom da najavi pokretanje procedure za smjenu dvojice zvaničnika, premijer za sada odustao od toga

99559 pregleda 850 reakcija 278 komentar(a)
Predstavnici više ambasada razgovarali s Krivokapićem kako bi ga ubijedili da odustane od smjena, Foto: Savo Prelević
Predstavnici više ambasada razgovarali s Krivokapićem kako bi ga ubijedili da odustane od smjena, Foto: Savo Prelević

Premijer Zdravko Krivokapić odustao je neposredno prije konferencije za medije od objave da će pokrenuti proceduru za smjenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koji su navodno oklijevali kako bi se u noći između subote i nedjelje raščistile barikade i omogućilo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Premijer je obraćanje javnosti planirao upravo tim povodom, što je “Vijestima” potvrdilo više izvora iz diplomatskih krugova i Vlade. Tokom jučerašnjeg popodneva partije vladajuće koalicije, koje podržavaju Krivokapića, imale su hitne sastanke na čijem dnevnom redu je bila ova tema, ali niko od njih do same pres konferencije nije znao šta je konačan stav premijera.

Više diplomatskih izvora je kazalo “Vijestima” da su predstavnici Kvinte, koju čine SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija, razgovarali s Krivokapićem kako bi ga ubijedili da odustane od smjena.

Oni su bili u kontaktu s njegovim kabinetom, ali i pojedinim ministrima, kojima je saopšteno da prepoznaju Brđaninov učinak i da vjeruju u njegov rad, kao i da bi njegova smjena bila nezakonita. Neki su navodno kazali da od toga zavisi i njihova dalja podrška Vladi.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li su diplomate Kvinte uslovile podršku Vladi ako smijeni ministra MUP-a Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina, premijer je na pres konferenciji rekao da ako međunarodna zajednica postavlja Vladu, onda je to stvarno moguće:

“Ja nisam dobio osim riječi pohvale za ovo što je urađeno prethodnih dana. Nikakve uslove ni od koga nisam dobio. Mislim da je to priča koju je neko namjerno protežirao kao veliki broj dezinformacija. Da li je neko zabrinut da li će neko da bude na nekoj poziciji, prirodna je stvar svakog čovjeka, čak i ambasadora”, rekao je premijer.

Postoje i spekulacije i da je URA zaprijetila otkazavanjem povjerenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smjenu Brđanina i Sekulovića.

Lider tog pokreta Dritan Abazović je potpredsjednik zadužen za koordinaciju bezbjednosnog sektora. On nije sinoć odgovarao na pozive “Vijesti”.

On je u nedjelju uveče na televiziji “Vijesti” potvrdio da je bilo razlika u operativno-taktičkim procjenama.

“Vijestima” je izvor iz bezbjednosnog sektora rekao da je dio menadžmenta policije bio profesionalnog stava, bez obzira na političke kalkulacije, da je rizik od slanja patrijarha SPC Porfirija, kao štićene ličnosti preveliki da bi mu se mogla garantovati bezbjednost, a potom, kada taj stav nije prihvaćen, ponudio ostavku, koja nije prihvaćena.

Predlog za razrješenje ministra premijer šalje Skupštini, dok direktora policije postavlja i smjenjuje Vlada, na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Na Tviteru MUP-a je poslijepodne, u jeku spekulacija da Krivokapić namjerava da smijeni ministra i direktora policije, postavljena fotografija na kojoj su čelnici bezbjednosnog sektora, Abazović, Sekulović, Brđanin i njegovi pomoćnici sa porukom “snažan i uspješan tim”.

Vicepremijer čestitao na očuvanju mira i ustavnih prava građana: Abazović s ministrom i menadžmentom UP
Vicepremijer čestitao na očuvanju mira i ustavnih prava građana: Abazović s ministrom i menadžmentom UPfoto: Twitter

Potom se na toj društvenoj mreži oglasio i Abazović koji je čestitao Ministarstvu unutrašnjih poslova i menadžmentu Uprave policije na rezultatima “u složenim akcijama u cilju očuvanja mira i ustavnih prava građana”.

“Nastavljamo timski. Idemo dalje, čeka nas još mnogo posla. Branimo nacionalne interese Crne Gore”, napisao je Abazović na Tviteru.

Na pitanje da li je planirao smjenu šefova MUP-a i UP Krivokapić je sinoć kazao da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da “niko neće biti pošteđen”.

On je na konferenciji za novinare kazao da “svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način” će snositi odgovornost.

“U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”, poručio je Krivokapić, odbijajući da kaže ko su ti ljudi.

Iz kabineta Sekulovića nijesu željeli da se oglašavaju povodom navoda o namjeri premijera da smijeni ministra.

Predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević pozvao je juče Krivokapića da pod hitno razriješi Sekulovića i Brđanina, tvrdeći da su odbili da izvrše odluke Vlade.

Sagovornik “Vijesti” blizak premijeru tvrdi da je on preko pomoćnika direktora policije navodno komandovao akcijom policije na Cetinju, a da su se Sekulović i Brđanin oglušili o “obavezujuće naloge premijera”.

I predsjednik Prave Marko Milačić je kazao kako je predsjednik Vlade “lično preuzeo punu odgovornost i punu kontrolu, uspostavio red i odlučno zaštitio Ustav, javni red i mir i državu Crnu Goru”.

Na pitanje ko je komandovao postupanjem policije on ili direktor Uprave policije Zoran Brđanin, Krivokapić je na presu odgovorio: “Prelomni trenutak se desio u 4.30 sati ujutro kada sam rekao idem, ne interesuje me ko će da me štiti. Moj život ne vrijedi ni pare ako Crna Gora bude uvedena u građanski rat. Rekao sam ja idem u helikopter, idem na Cetinje i biću s patrijarhom i mitropolitom. Tek tada je dio Uprave policije ili pošteno rečeno jedinstveno se pokazalo djelovanje komandnog sistema, krenuo komandni proces koji je trajao negdje do 11 časova ujutro. Tada je komandni sistem prepušten profesionalcima”, rekao je Krivokapić.

Nisu ozbiljno shvatili kad je patrijarh rekao da će ići pješke

Na pitanje da li su se razlikovale bezbjednosne procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Krivokapić je rekao da su procjene govorile da je riječ o visokorizičnom događaju sa moguće nesagledivim posljedicama. “Kad je patrijarh rekao da ide u 6.30 na Cetinje i da ga niko neće spriječiti, ni to nije bilo dovoljno da se razradi bilo kakav scenario.

Scenario policije bio je da dođu do prepreke u Donjoj Gorici i da moraju da se vrate ili idu pješke do Cetinja na šta je patrijarh Porfirije bio spreman. Neki nisu uzeli u obzir ozbiljnost te poruke.”

Na pitanje ko su ti pojedinci, Krivokapić je ponovio da će to biti utvrđeno najkasnije u narednih sedam dana: “Ne želimo da donosimo odluke preko koljena već da na osnovu činjenica kažemo što se desilo i da shodno tome svako snosi odgovornost.”

Naredbom da se hapsi Veljović premijer izvršio protivpravni uticaj?

Odgovarajući na pitanje da li su svi pomoćnici Zorana Brđanina odbili da preuzmu funkciju direktora Uprave policije, premijer je rekao da to treba pitati njih, kome je ponuđeno i ko je odbio.

On je ponovio da je naložio hapšenje Veselina Veljovića kada je vidio njegovo djelovanje na Cetinju.

“Rekao sam da je to neprimjereno i da to građani gledaju, i da ne možemo više ono što vidimo da se pravimo da ne vidimo. To sam rekao pomoćniku Brđanina. Brđanin me informisao kada se to desilo. To je istina, sve drugo nije tačno.”

Pravni eksperti koje su “Vijesti” kontaktirale smatraju da je premijer svojim “nalogom” da se hapsi Veljović ušao u zonu krivične odgovornosti.

“U Zakonu o MUP-u stoji da je policija operativno nezavisna, pa ni ministar ne može (da naredi hapšenje). A svakako ne može ni premijer ministru. Vlada je kolegijalni organ, može da sazove sjednicu. stavi neko pitanje na dnevni red ako je iz domena Vlade, i tako utiče na odluku ministra. Ako nije iz domena Vlade ne može ni to”, rekao je jedan od sagovornika.

Drugi pravni ekspert rekao je da treba ispitati da li je premijer svojim postupkom izvršio krivično djelo “protivzakoniti uticaj.

Bonus video: