izvršni direktor cdt o godinu dana rada novog saziva skupštine

Koprivica: Partijama su bili mnogo važniji bojkoti, političke igre i nadgornjavanja od interesa zajednice i društva

"Nažalost, dok potencijal za tenzije i sukobe svakim danom raste, sve smo bliži nekoj vrsti međunarodnog protektorata, a većina poslanika vlasti i opozicije igra samo njima poznate političke igre"

5528 pregleda 15 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Skupština Crne Gore, u prvoj godini saziva, nije uspjela da postane ključni politički forum za uspostavljanje dijaloga vlasti i opozicije i rješavanje sada već opasne društvene krize, već je krenula pogrešnim putem kojim je išao i prethodni saziv, saopštio je danas izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica, govoreći o godinu dana rada novog saziva Skupštine Crne Gore.

"Iako je napravljen značajan korak naprijed u povećanju transparentnosti rada Skupštine, iako je djelimičan napredak ostvaren i u jačanju njene kontrolne uloge, poslanice i poslanici nijesu imali dovoljno autoriteta za pokretanje stvarnog dijaloga o komplikovanim problemima čije rješavanje zahtijeva kvalifikovanu većinu, pa je Skupština u prvih godinu rada u ovim oblastima imala samo epizodnu ulogu", istakao je Koprivica

On je dodao da je nakon godinu rada ovog saziva jasno da nema političke volje za izbornu reformu.

"Partijama su u protekloj godini bili mnogo važniji bojkoti, političke igre i nadgornjavanja od interesa zajednice i društva. Ovim je izgubljeno dragocjeno vrijeme, pa preostaje da se izborno zakonodavstvo, ako ikad, mijenja u izbornim godinama. Zato u ispunjavanju ovog važnog političkog kriterijuma za članstvo u EU nijesmo napravili nikakav napredak", kazao je Koprivica.

On je rekao da su se po istom modelu, poslanice i poslanici ponašali kada je u pitanju izbora članova Sudskog savjeta, pa se po riječima Koprivice zbog tog neodgovornog ponašanja, nastavila praksa izgovora i okrivljavanja, dok reforma sudstva stoji.

"Slično je i sa izborom sudija Ustavnog suda, pa zbog ovog “odgovornog” ponašanja političkih elita polako klizimo u dodatnu pravnu nesigurnost našeg društva. Pored štete našem evropskom putu, pored nemogućnosti da pozitivno utiče na unutrašnju stabilnost, ovakav položaj Skupštine, nemogućnost rješavanja problema i njena institucionalna inferiornost dovode nas do situacije da sve veći broj javnih aktera zagovara uključivanje međunarodne zajednice kao posrednika u rješavanju društvene krize. Nažalost, dok potencijal za tenzije i sukobe svakim danom raste, sve smo bliži nekoj vrsti međunarodnog protektorata, a većina poslanika vlasti i opozicije igra samo njima poznate političke igre", rekao je Koprivica.

Preporučujemo za Vas