EU na primjeru Crne Gore da pokaže spremnost za proširenje

„S obzirom na to da nemamo otvorenih bilateralnih problema sa susjedima, što je rijetkost na Zapadnom Balkanu, i da je spoljna politika Crne Gore 100 odsto usklađena sa politikom EU“, precizirao je Bečić.

5029 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Evropska unija (EU) treba na primjeru Crne Gore da pokaže spremnost za proširenje, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika Skupštine Alekse Bečića sa predsjednikom češkog Senata Milošem Vistrčilem.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, tokom susreta sa Vistrčilem kazao da bi upravo slučaj Crne Gore mogao da bude najbolji primjer gdje bi EU mogla da pokaže da je spremna za proširenje.

„S obzirom na to da nemamo otvorenih bilateralnih problema sa susjedima, što je rijetkost na Zapadnom Balkanu, i da je spoljna politika Crne Gore 100 odsto usklađena sa politikom EU“, precizirao je Bečić.

On je kazao da bi primjer Crne Gore mogao biti motiv i drugim zemljama Zapadnog Balkana u procesu pridruživanja, i ocijenio da bi širenje EU spriječilo druge centre moći da imaju kontrolu nad Balkanom, koji je oduvijek bio geostrateški interesantan.

Bečić je, navodeći da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, zasnovane na bliskim istorijskim i kulturološkim vezama, kazao da očekuje da će sadržajna bilateralna saradnja biti dodatno osnažena i proširena u svim poljima od zajedničkog interesa.

On je, ukazujući na kontinuiranu pomoć i podršku Češke pri ostvarenju strateških vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, naglasio da je posvećenost i predanost Crne Gore ispunjavanju ključnih zadataka Alijanse sa jedne, odnosno kriterijuma i uslova za članstvo u EU sa druge strane, neupitna.

Bečić je istakao da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena NATO-u, kroz učešće u misijama i operacijama, kao i kroz aktivno učešće u vojnim vježbama.

On je naglasio da Crna Gora cijeni prijateljske gestove Češke i stoji uz svoje češke saveznike.

Kako je saopšteno i Skupštine, Vistrčil je rekao da češka Vlada vodi integracionu politiku, i da u tom kontekstu Češka podržava integracije Crne Gore u EU.

„Vistrčil je kazao da su spremni da Crnoj Gori pomognu na svaki način, kako bi uvjerili ostale zemlje evropske zajednice da je Crna Gora naredna zemlja članica EU”, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su usaglasili mišljenja da je saradnja na nivou parlamenta jako bitna, i da će nastaviti inteziviranje partnerskih odnosa.

Bonus video: