CIVIS: Izbori u aktuelnom trenutku su avanturizam, jer sistem DPS još nije demontiran

"Ne mogu se jednim potezom olovke prekrižiti 243 kandidata sa izbornih lista pobjedničkih koalicija, jer biti političar ne znači ne biti ekspert i obratno"

14611 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Pavićević nakon jučerašnjeg razgovora sa Krivokapićem, Foto: Luka Zeković
Pavićević nakon jučerašnjeg razgovora sa Krivokapićem, Foto: Luka Zeković

Saveza građana CIVIS saopštio je danas da smatra da su "izbori kao opcija u aktuelnom političkom trenutku politički avanturizam jer sistem Demokratske partije socijalista (DPS) još nije demontiran".

"Do sada nije procesuiran nijedan slučaj visoke korupcije čiji su akteri prvaci bivše vlasti koji su tri decenije uzimali harač od naroda preko šverca, korupcije i drugih oblika kriminala. Njihov ogromni kapital još je neokrnjen, a oni su na slobodi. Zbog toga bi izbori za posljedicu mogli imati zadržavanje takvog stanja ili novu šansu za političke predatore i mešetare koji cijene da je politika put za sticanje bogatstva, a ne djelatnost koja ima za cilj bolji život građana i stabilnost države. Nećemo odstupiti ni milimetar od sporazuma iz septembra prošle godine, što znači da rekonstrukcija Vlade dolazi u obzir samo ukoliko ona bude ekspertska i sastavljena od pojedinaca koji su ostvareni autoriteti u oblastima kojima se bave, a ne od samoproklamovanih stručnjaka za jedokratnu upotrebu koji nijesu dokazani u svojoj primarnoj profesiji", ističe se u saopštenju CIVIS.

Oni su dodali da u Crnoj Gori ima dovoljno nespornih intelektualaca.

"To što je većina njih prepoznata i po političkom stavu ili pripadnosti nekoj od političkih opcija ne smije biti prepreka za njihov angažman u Vladi, kako bi dali doprinos izvršnoj vlasti i opštem preporodu društva. Ne mogu se jednim potezom olovke prekrižiti 243 kandidata sa izbornih lista pobjedničkih koalicija, jer biti političar ne znači ne biti ekspert i obratno. Šta je smisao učešća na izborima, ako to nije kreiranje politike nakon njih? CIVIS cijeni da rekonstrukcija Vlade podrazumijeva i promjene "po dubini" jer bi bilo više nego licemjerno da se obave samo promjene na vrhu bez detaljnih analiza i novih rješenja u svim sektorima izvršne vlasti. Suprotan pristup obesmislio bi samu rekonstrukciju Vlade i predstavljao bi politikanstvo osuđeno na jalovost", zaključuje se u saopštenju CIVIS.

Predsjednik Saveza građana CIVIS je Srđan Pavićević koji je i poslanik u Skupštini Crne Gore sa liste "Crno na bijelo" koju pored CIVISA čini i Građanski pokret URA.

Pavićević je juče razgovarao sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem koji je juče nastavio konsultacije o rekonstrukciji Vlade sa predstavnicima partija parlamentarne većine.

Krivokapić je kako je juče saopšteno iz njegovog kabineta obavio prvi krug razgovora pojedinačno, sa svim predstavnicima partija parlamentarne većine.

On je juče razgovarao sa čelnicima Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Demosa i Saveza građana CIVIS, a u petak sa predstavnicima Nove Srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Bonus video: