Ustavni odbor će tražiti od Ustavnog suda formalno obavještenje da je Draškoviću prestao mandat

Istakla je da imaju informaciju da je Ustavni sud na sjednici odlučivao da li da obavijeste skupštinski odbor o prestanku mandata Draškoviću, što je nazvala “skandalom nad skandalima”

5964 pregleda 0 komentar(a)
Drašković, Foto: Filip Roganović
Drašković, Foto: Filip Roganović

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore zatražiće od Ustavnog suda da im u najskorijem roku dostave formalno obavještenje da je sudiji Dragoljubu Draškoviću prestao mandat, kako bi odbor mogao da raspiše konkurs za popunu tog sudijskog mjesta.

Predsjednica odbora Simonida Kordić je na sjednici tog radnog tijela kazala da ukoliko se to ne desi, da će od odbora tražiti da konkurs raspiše svakako, “jer ovakvo kršenje Ustava od najviše sudske instance je nešto što niko u parlamentu ne smije da toleriše”.

Istakla je da imaju informaciju da je Ustavni sud na sjednici odlučivao da li da obavijeste skupštinski odbor o prestanku mandata Draškoviću, što je nazvala “skandalom nad skandalima”.

“Pošto je četvoro sudija odlučivalo, glasovima dvoje sudija za i dvoje protiv, ta odluka nije donijeta, te ovaj odbor o tome nije formalno obaviješten”, kazala je Kordić.

Kordić je kazala da ukoliko bi na ovaj način kršenjem zakona bio blokiran dalji rad Ustavnog suda na način što bi broj sudija pao na četiri, bili bi u situaciji da svaka inicijativa pred US i svaka odluka bude potencijalno nemoguća za donošenje pukim glasanjem dva prema dva.

Članovi Ustavnog odbora utvrdili su listu prijavljenjih kandidata za izbor dvoje sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Na konkurs, koji je raspisan 1.septembra, su se prijavili Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Snežana Jonica, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Nemanja Popović, Ivan Radojičić i Maja Šćepanović.

Formirana je i komisija koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa javnim pozivom.

Bonus video: