Zenović: Đukanović ne živi niti je ikada živio od plate

"Namjera se krije u onome što ne vidimo, jer tekst Predloga nigdje nije objavljen, a opravdano sumnjam da se stvara pozicija da se u moru raznih benefita, priviliegija i prinadležnosti koje će se omogućiti počasnom Predsjedniku, nađe i doživotni imunitet od krivičnopravnog gonjenja", kazao je Zenović
111 pregleda 5 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.04.2018. 14:44h

Po već ustaljenoj praksi, nakon što Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) baci udicu podjela i u javnosti sve goreće socijalno-ekonomske probleme stavi u drugi plan, a u prvi izbaci nadgornjavanja ko je veći Crnogorac, a ko je veći Srbin, od ministarke Pribiliović nam stiže ekskluziva u vidu Predloga zakona o Predsjedniku Crne Gore, saopštio je danas Đorđe Zenović, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Budva.

Nepunih 15 dana od predsjedničkih izbora, Vlada je utvrdila Predlog zakona o predsjedniku države koji lideru DPS-a Milu Đukanović daje široka ovlašćenja, a daleko je od pozicije kojom dominiraju protokolarne aktivnosti. Taj akt nije bio predviđen ovogodišnjim programom rada Vlade, koji je juče jednoglasno utvrđen.

Vlada je juče utvrdila Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore kojim je definisano formiranje posebnog Generalnog sekretarijata predsjednika sa većim brojem zaposlenih, kao i titula počasnog predsjednika za one kojima je prestao mandat na toj poziciji.

Zenović je kazao da je interesantno da na zvaničnom sajtu Vlade sa poslijednje sjednice nedostaje tekst konkretnog Predloga, pa se javnost mora zadovoljiti samo onime što je ministarka iznijela.

"Uzimajući samo izneseno na konferenciji, dovoljno je da se zaključi šta je stvarna namjera takvog jednog akta. Sa jedne strane, namjera je da se taj Predlog zakona provuče i usvoji u Skupštini prije čina inauguracije Mila Đukanovića, jer se akt nije pravio za potrebe Filipa Vujanovića definitvno. Samim tim bi Milo Đukanović stekao pravo da po okončanju mandata ode u penziju sa pozicije slične onoj na kojoj je odradio i pripravnički staž – pozicije visokog funkcionera. Naravno, eventualna i sve izvjesnija nova vlast sačinjena od sadašnje opozicije i ukoliko ukine jedan takav akt, Đukanović bi se pozivao na stečeno pravo. Javnost najviše polemiše oko iznosa sredstava koje će počasni Predsjednik dobijati mjesečno, ali to nije svrha donošenja ovog akta. Đukanović ne živi niti je ikada živio od plate. Namjera se krije u onome što ne vidimo, jer tekst Predloga nigdje nije objavljen, a opravdano sumnjam da se stvara pozicija da se u moru raznih benefita, priviliegija i prinadležnosti koje će se omogućiti počasnom Predsjedniku, nađe i doživotni imunitet od krivičnopravnog gonjenja. U tome i jeste sva suština ovakvog akta. Međutim, što je najsmješnije, on će time možda i spasiti sebe, ali neće i one koji mu pripremaju i usvajaju ovakva akta i koji mu aplaudiraju iz prvih redova na konvencijama", istakao je Zenović.

Po njegovim riječima, sa druge strane, Đukanović i Vlada šalju jasnu poruku da su u panici i da vide da se bliži kraj njihovog apsolutizma.

"I ne samo kroz ovaj akt, već kroz brojne koji su do sada predlagani i usvajani, poput Zakona o prostornom planiranju i izgradnji objekata, ali i mnoge koji tek čekaju da ugledaju svjetlost dana. Brže bolje se provlače rješenja koja će im omogućiti da Crnu Goru do kraja iscijede i uzmu što još mogu. Konačno, vrlo je uptina usklađenost ovakvog Predloga sa Ustavom Crne Gore. Prema mom tumačenju, Zakon o Predsjedniku Crne Gore predstavlja jedan od akata kojima se uređuje izborno zakonodavstvo, a za usvajanje takvog jednog akta je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore. Takođe, Ustav ne poznaje kategoriju počasnog Predsjednika Crne Gore, pa i u vezi sa tom činjenicom treba otvoriti polemiku, prije svega očekujem reakciju ustavno-pravnih eksperata. U krajnjem, siguran s am da će ovakav jedan akt ipak završiti na Ustavnom sudu, jer će se tek pokrenuti lavina reakcija, a kao rezultat sigurno i inicijative za ocijenu ustavnosti", poručio je Zenović

Bonus video: