Popović: Kako to da visoko rangirani kriminalac ima povjerenja u Abazovića?

"Da li je sudija Boris Savić potpisao odobrenje za posjetu, i to u istražnom zatvoru?"

28537 pregleda 78 reakcija 78 komentar(a)
Popović, Foto: Boris Pejović
Popović, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović postavila je pitanja potpredsjedniku Vlade Crne Gore i lideru Građanskog Pokreta URA Dritanu Abazoviću vezano za njegovu posjetu u spuškom zatvoru osobi sa kojom je kako je kazao razgovarao u vezi ubistva Duška Jovanovića, urednika dnevnog lista "Dan".

Abazović je juče za "Vijesti" kazao da neće zbog istrage reći koga je posjetio u spuškom zatvoru, ali je rekao da je sa tom osobom razgovarao u vezi ubistva Jovanovića i da je o svemu obavijestio tužilaštvo, sud, Biro za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti, Komisiju za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija i porodicu ubijenog urednika "Dana".

Popović je rekla da pitanja postavlja zbog kako je navela novih neistina i podmetanja na njen račun, i zbog javnosti Crne Gore.

Ona je pitala da li je prvobitni plan bio da susret Abazovića sa tom osobom bude u Klinčkom centru Crne Gore (KCCG), "nakon sto bi se isti naprasno "razbolio", ali je plan propao jer ipak ima časnih ljudi koji nijesu spremni svašta potpisati, pa je susret morao biti održan u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS)".

"Da li je sudija Boris Savić potpisao odobrenje za posjetu, i to u istražnom zatvoru? Zašto evo godinu dana nije smijenjen direktor UIKS i da li je isti u bliskim odnosima sa jednim od savjetnika potpredsjednika Vlade? Zašto je kum Zorana Lazovića nagrađen savjetničkim mjestom u bezbjednosnom sektoru i da li neko sada pokušava da zaštiti Zorana Lazovića? Da li je tačno da posjeta nije realizovana sada već prije više od pola godine, da je za nju tokom posjete saznao veći broj ljudi, pa ostaje nejasno kako je moje pitanje prije par dana moglo uticati na istragu o ubistvu Duška Jovanovića?", pitala je Popović.

Ona je pitala i "kako to da jedan, kako Abazović kaže, visoko rangirani kriminalac, ima povjerenja u Abazovića?"

"Čime je to povjerenje Abazović zaslužio? Zašto je potpredsjednik sam bilo šta otkrio ako je nešto bitno za neku istragu, osim ako mu nije cilj bijeg od nezgodne neustavne i nezakonite uloge u kojoj je bio? Ja sam pitala uopšteno, a ne konstatovala, i to ne targetirajući njega u pitanju. Zašto nije rekao da je istraga u toku, te da ne može da otkriva detalje? Da vam pomognem: zato što je istina mnogo dublja. A on se veoma zapetljao, ne zna kako da izađe iz svega pa srlja", navela je Popović u saopštenju.

Ona je pitala i da li je tačna informacija, koju je sinoć saopštio predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević da se Abazović redovno susretao sa njim i predsjednikom Nove srpske demokratije (NSD) i jednim od lidera DF Andrijom Mandićem, a da je posebno interesantan susret koji se desio u Pivi?

"Može li Abazović da saopšti crnogorskoj javnosti kakvo je obećanje tom prilikom dao? Ko je nudio Dritanu Abazoviću 21 milion eura?", zaključila je Popović.

Bonus video: