Đurašković: Abazović da preuzme odgovornost za odluku kojom se Cetinjski manastir oduzima Cetinju

"Branilo je Cetinje građansku Crnu Goru svih ovih 30 godina, brani je i danas, suprostavljajući se politici Vlade, čiji ste potpredsjednik, koja je suprotna državnim interesima Crne Gore"

17309 pregleda 48 reakcija 49 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nikola Đurašković kazao je da potpredsjednik Vlade Dritan Abazović "mora da preuzme odgovornost za odluku Uprave za nekretnine kojom se Cetinjski manastir oduzima Cetinju, a upisuje na Crkvu Srbije".

Đurašković je u saopštenju naveo da je Abazović "u više navrata garantovao da imovina Cetinja i Crne Gore ne može biti ugrožena".

V.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, saopštio je Televiziji Vijesti, da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske.

Đurišić je kazao da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku, na osnovu Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira a u kompjutersku bazu je, kako kaže, umjesto svojina, unesen pojam korišćenje.

"Ukoliko je danas objavljena informacija tačna, potpredsjednika Vlade smatramo direktno odgovornim za otimanje Cetinjskog manastira Cetinjanima i Crnogorcima. Uporedo sa otimanjem imovine, Dritan Abazović je sa teze o odbrani kokaina i prljavog novca prešao na tezu da je građanski protest i Cetinjane organizovao Veselin Veljović i time potvrdio koliko je licemjerno i neiskreno bilo njegovo ranije izvinjenje. Ovim je još jednom pokušao poniziti Cetinje i Cetinjane i sve iskrene patriote koji su 5. septembra branili građansku, sekularnu i antifašističku Crnu Goru", naveo je Đurašković.

Dodao je da je među njima bilo "i članova i simpatizera URA".

"Da li je i njih organizovao Veljović? Zašto ste postupali suprotno stavu glavnog i opštinskog odbora vaše partije i za čije interese i po čijem nalogu ste to radili Nijesu građani napali nikog, vi ste napali Cetinje. Nas je organizovala ljubav prema Crnoj Gori i vaša politika služenja Beogradu i Srpskoj Crkvi. Branilo je Cetinje građansku Crnu Goru svih ovih 30 godina, brani je i danas, suprostavljajući se politici Vlade, čiji ste potpredsjednik, koja je suprotna državnim interesima Crne Gore. Takav, licemjeran, odnos prema Cetinju, suzavac i šok bombe nijesu i neće ugasiti cetinjsku luču slobode koja je branila obraz Crne Gore i 90-ih i danas", zaključio je Đurašković.

Bonus video: