BS: Zabrinuti smo što je potpuno usporen integracioni put Crne Gore

“Demokratska promjena vlasti, koja se dogodila u avgustu prošle godine, nije sa sobom donijela napredak u pravcu transparentnosti rada izvršne vlasti”, kazali su iz BS

3649 pregleda 13 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore realna je slika stanja u državi u posljednjih godinu, ocijenili su iz Bošnjačke stranke (BS), dodajući da se u zabrinuti što je potpuno usporen integracioni proces.

Iz BS navode da je izvještaj potvrdio sve one segmente, na koje su upozoravali u posljednjih godinu dana.

“Izvještaj o napretku, realna je slika stanja u Crnoj Gori u posljednjih godinu dana. Zabrinuti smo što je potpuno usporen integracioni put Crne Gore, što je jasno potvđeno u navedenom izvještaju”, rekli su oni.

Kao država, koja je, kako navode iz BS, bila lider u integracionom procesu, Crna Gora u posljednjih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u pravcu zatvaranja pregovaračkih poglavlja i ispunjavanja mjerila.

“Demokratska promjena vlasti, koja se dogodila u avgustu prošle godine, nije sa sobom donijela napredak u pravcu transparentnosti rada izvršne vlasti”, kazali su iz BS.

Oni “sa žaljenjem konstatuju” da je izostao dijalog o važnim pitanjima, iako je, kako kaže ta partija, uporno, već mjesecima pozivala na pronazilaženje kompromisa oko najvažnijih pitanja.

BS navodi da je potvrđeno da je aktuelna većina odbijala svaki vid saradnje sa opozicijom i nevladinim sektorom.

To je, kako navode iz BS, potvrđeno u dijelu koji se odnosi na izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, “koje su sprovedene bez javne rasprave, bez uključivanja eskperata u izradi zakona, kao i bez konsultacija sa našim međunarodnim partnerima”.

Iz BS su kazali da “nažalost, navedenim izmjenama su sniženi uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika, koje je zasnovano na zaslugama”.

Izostanak političkog dijaloga, kako su kazali iz BS, u trenutku kada se Crna Gora nalazi u najvećoj političkoj krizi, pokazatelj je nedovoljne spremnosti aktuelne vlasti da uspostavi partnersku saradnju sa opozicijom.

“Posebno nas brine institucionalna blokada značajnih državnih institucija”, rekli su iz BS.

Ta partija, kako se navodi, u kontinuitetu ukazuje na navedene probleme, koji su prepreka za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU.

“Neostvarivanje Ustavom garantovanih manjinskih prava, ostaje kao jedan od nedostataka na koji je ukazano. Kakav će biti odnos Vlade prema manje brojnim narodima narodima, odrediće i tempo reformi i uspješnosti evropskog puta Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: