DPS: Apostolski hor pod dirigentskom palicom Krivokapića ekspertski unazadio proces pristupanja EU

"Negativne ocjene Brisela ukazuju da svakodnevne manipulativne igre i beskrupulozne laži predstavnika vlasti da se Crna Gora kreće u pravom smjeru i da njen progres nije zaustavljen, nijesu ništa drugo sem prazno hvalisanje i potcjenjivanje inteligencije građana"

9206 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da je "izvještaj Evropske komisije (EK) jasan - Vlada je zaustavila evropski put Crne Gore".

Oni su poručili da je "apostolski hor pod dirigentskom palicom premijera Krivokapića ekspertski samo unazadio proces pristupanja Evropskoj uniji (EU)".

"Da je i zvanično otpočeo početak kraja ove Vlade Crne Gore, dokazuje i najnoviji izvještaj Evropske komisije. Negativne ocjene Brisela ukazuju da svakodnevne manipulativne igre i beskrupulozne laži predstavnika vlasti da se Crna Gora kreće u pravom smjeru i da njen progres nije zaustavljen, nijesu ništa drugo sem prazno hvalisanje i potcjenjivanje inteligencije građana. Jasno je da ne samo da domaća javnost ocjenjuje rad ove vlade kao katastrofalan, već je to zaključak i naših međunarodnih partnera", ističe se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da je u izvještaju EK jasno istakbuto da je "samonazvana "prva demokratska Vlada" u Crnoj Gori, često zakone donosila u okvirima ubrzanih procesa".

"O transparentnosti rada, kako sebe vole da nazovu, “najtransparentnije” izvršne vlasti svjedoči i nedopustivo izuzimanje javnih konsultacija u tim i takvim procesima. Da eksperti diletantski odrađuju svoj posao svjedoči i ocjena da mnoga ministarstva ne funkcionišu, uprkos praznim pričama njihovih čelnika koji se kunu u svoju stručnost i svoje znanje. Izvještaj konstatuje da nema "smislenog političkog dijaloga", što je činjenica. I ne samo da on ne postoji između vlasti i opozicije, već danima svjedočimo o nefunkcionalnosti same vlasti, i nadgornjavanju njenih konstituenata, uz međusobna vrijeđanja", poručili su iz DPS.

Iz te partije su naveli da jedino u "Crnoj Gori besprekorno funkcioniše, kadriranje po dubini zasnovano na političkoj pripadnosti pojedinaca podobnih za novu državnu vlast čime je neizmjerno ugrožen cijeli državni aparat".

"Brisel kritikuje izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kojim su sniženi uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama. Ne iznenađuje ova konstatacija, jer svjedočimo već godinu dana kako se udomljavaju rođaci, dalja familija, kumovi i prijatelji na pozicije za koje nijesu kompetentni, a zaslužili su ih samo zato što su bliski sa predstavnicima nove vlasti", poručili su iz DPS.

Naveli su i da je nova parlamentarna većina deklarativno stavila potpise na sporazum koji je podrazumijevao i posvećenost evropskom putu.

"Međutim, apostolski hor pod dirigentskom palicom premijera Krivokapića ekspertski je samo unazadio proces pristupanja EU. Analizirajući briselski izvještaj, nameće se pitanje: Kuda je to krenula Crna Gora? Da im je uistinu stalo do Crne Gore, nakon ovakvog Izvještaja, u ime punih usta priče o časti i moralu, istupili bi iz ove i ovakve skalamerije koja funkcioniše samo onda kad ovoj državi radi o glavi. Evropska komisija bila je i više nego jasna. Za čelnike vlasti koji se prave da ne razumiju poruku: Vlado Crne Gore, sjedi (1)", zaključuje se u saopštenju DPS.