Krivokapić: U Izvještaju EK apostrofirano da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu

"Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala EK za nas su od nemjerljive važnosti"

29871 pregleda 154 reakcija 55 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je danas da ohrabruje činjenica da u izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru nije konstatovano nazadovanje i da je apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala, a to su hitne reforme u pravosuđu.

"Ipak, sve smjernice i preporuke koje je dala EK za nas su od nemjerljive važnosti. U izvještaju je apostrofirano ono na čemu je Vlada insistirala svih ovih mjeseci, a to je da su nužne što hitnije reforme u pravosuđu i tužilaštvu, kako bi se poboljšala transparentnost i proaktivnost ove praktično dvije grane vlasti", naveo je Krivokapić u video obraćanju.

On je dodao da tek kada budu efektivno sprovedene ove reforme, moći će se obezbijediti eliminisanje svih nedostataka na koje se opravdano ukazuje u izvještaju EK, sa posebnom akcentom na još snažniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući rješavanje slučajeva nasilja nad novinarima i medijima.

"Ako ovo ne postignemo, nećemo doći do nezavisnog i efikasnog institucionalnog odgovora na mnoge afere od kojih se u izvještaju spominje afera 'Koverta' čiji su nam direktni i indirektni akteri poznati. Upravo su ti akteri najodgovorniji za ekonomsku depresiju i koruptivno-kriminalni ambijent koji je nova Vlada zatekla", kazao je Krivokapić.

On je pozvao Skupštinu da nastavi da doprinosi saradnji između izvršne i zakonodavne vlasti, ali ovaj put kroz, kako je rekao, unapređenje dijaloga unutar sebe kako bi se što prije došlo do neophodnih reformi u tužilaštvu i pravosuđu.

"Raduju nas pohvale EK koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije, koja u perspektivi mora biti još intenzivnija. U izvještaju se takođe konstatuje finansijska i ekonomska konsolidacija, ublažavanje fiskalnih rizika i ostvarena finansijska stabilnost, čime smo započeli proces ekonomskog oporavka od štetočinskog i nedomaćinskog ophođenja naših prethodnika. Takođe nas raduje konstatacija EK da je Crna Gora nastavila da usklađuje svoju vanjsku politiku sa stavovima zajedničke vanjske i bezbjednosne politike EU", naveo je Krivokapić.

Time su, kako je dodao, obesmišljeni propagandni pokušaji "određenih političko-kriminalnih krugova da ovu Vladu predstave anti-zapadnom".

Najavio je da će rad Vlade u 2022. godini obilježiti tri razvojna programa i to: ekonomsko-finansijski „Evropa sad”, administrativno-pravni „Evropa ovdje”, i investicioni „Crna Gora odmah”, sa snažnim osloncem novi Garantni fond za Zapadni Balkan.

"Izvještaj EK doživljavam kao novu šansu da Crna Gora bude bolja i naprednija na svom evropskom putu. Ova Vlada će istrajno raditi da što prije dođemo do kraja tog puta i budemo prva naredna članica EU", poručio je Krivokapić.

Bonus video: