MVP: EK u Izvještaju pohvalila vanjsku politiku Crne Gore

Iz Vladinog resora na čijem je čelu Đorđe Radulović su kazali da se u Izvještaju EK "ističe da Crna Gora ima dobar nivo pripremljenosti i da je postignut određen napredak tokom perioda izvještavanja u segmentu koji se tiče vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike"

1164 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je u ovogodišnjem Izvještaju o napretku pohvalila vanjsku politiku Crne Gore, ocjenjujući da je stoprocentna usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, snažan signal posvećenosti države evropskom putu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Takođe, ističe se da je Crna Gora generalno aktivan učesnik u regionalnoj saradnji, te da je nastavila dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama – UN, OEBS, Savjet Evrope. Kada je riječ o zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici, Crna Gora je nastavila sa stoprocentnim usklađivanjem sa svim relevantnim izjavama visokog predstavnika u ime EU i odlukama Savjeta. Ovo je snažan signal posvećenosti zemlje njenom putu ka EU – navodi se u Izvještaju", ističe se u saopštenju MVP.

Iz Vladinog resora na čijem je čelu Đorđe Radulović su kazali da se u Izvještaju EK "ističe da Crna Gora ima dobar nivo pripremljenosti i da je postignut određen napredak tokom perioda izvještavanja u segmentu koji se tiče vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike".

"Crna Gora je nastavila da se u potpunosti usklađuje sa stavovima EU i učestvuje u misijama i operacijama EU za upravljanje krizama – dodaje se u dokumentu Evropske komisije. Kada je riječ o vanjskim poslovima, osim usklađivanja sa EU pozicijama i deklaracijama, ocjenjuje se da je Crna Gora nastavila da sprovodi akcije u dijelu zajedničkog regionalnog tržišta koje su bazirane na EU pravilima, uključujući saradnju u okviru CEFTA i Savjeta za regionalnu saradnju", piše u saopštenju.

Iz MVP su kazali i da se u Izvještaju EK o napretku, između ostalog, ističe da je "Crna Gora nastavila dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama – UN, OEBS, Savjet Evrope, te da ostaje aktivan član u NATO vježbama i misijama".

"U domenu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, navodi se da je Crna Gora ostala posvećena dobrim bilateralnim odnosima sa zemljama aspirantima za članstvo u EU i državama susjedima koje su članice EU, uz ocjenu da je Crna Gora generalno aktivan učesnik u regionalnoj saradnji", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: