Ispituju zašto Crna Gora nije izručila Ismailova

Milijarder iz Azerbejdžana pušten je prije dva dana iz Istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil

12523 pregleda 18 komentar(a)
Ismailov, Foto: Savo Prelević
Ismailov, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrokin naložio je da se ispitaju razlozi zbog kojih je Crna Gora odbila da izruči Rusiji biznismena Telmana Ismailova.

"Predsjednik Istražnog komiteta Ruske Federacije, na temelju informacija o odbijanju izručenja Ismailova, naložio je međunarodnom pravnom odjeljenju, u saradnji s Ministarstvom inostranih poslova Rusije, da detaljno ispita razloge odbijanja izručenja, a zatim sačini izvještaj", piše u saopštenju, kako navodi agencija Tass, a prenosi RTCG.

Milijarder iz Azerbejdžana pušten je prije dva dana iz Istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil. To je "Vijestima" tada potvrdio njegov branilac advokat Miloš Vuksanović, objasnivši da su dodjelom azila istekli uslovi za boravak Ismailova u ekstradicionom pritvoru.

Odluku je donio sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović.

"Prema okrivljenom državljaninu Ruske Federacije i Izraela Ismailov Telmanu ukida se ekstradicioni pritvor određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici... pa se okrivljen Ismailov Telman ima odmah pustiti na slobodu", piše u rješenju.

Ismailov je uhapšen početkom oktobra, po potjernici Rusije, zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji.

Povezani članci

22. Oktobar 2021.

Ismailov dobio azil u Crnoj Gori

Bonus video: