Ismailov dobio azil u Crnoj Gori

To je "Vijestima" potvrdio njegov branilac advokat Miloš Vuksanović objasnivši da su dodjelom azila istekli uslovi za boravak Ismailova u ekstradicionom pritvoru

41169 pregleda 53 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Milijarder iz Azerbejdžana, Telman Ismailov pušten je danas iz istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil.

To je "Vijestima" potvrdio njegov branilac advokat Miloš Vuksanović objasnivši da su dodjelom azila istekli uslovi za boravak Ismailova u ekstradicionom pritvoru.

Ismailov je uhapšen početkom oktobra po potjernici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji.

Odluku je donio sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović.

"Prema okrivljenom državljaninu Ruske Federacije i Izraela Ismailov Telmanu ukida se ekstradicioni pritvor određen rješenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici...pa se okrivljen Ismailov Telman ima odmah pustiti na slobodu", piše u rješenju.

U obrazloženju piše da je njegov branilac, advokat Miloš Vuksanović danas sudu podnio prijedlog za ukidanje pritvora Ismailovu i u bitnom naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova danas donijelo riješenje kojim je Ismailovu odobren azil i da su donošenjem tog rješenja prestali razlozi za njegovim daljim boravkom u ekstradicionom pritvoru.

"Iz spisa predmeta utvrđuje se da je MUP donijelo rješenje kojim se, po prethodno podnijetom zahtjevu za međunarodnu zaštitu odobrava azil okrivljenom, te kojim se okrivljenom utvrđuje pravo na boravak u Crnoj Gori. Iz obrazloženja naprijed navedenog rješenja vidi se da je okrivljenom data međunarodna zaštita zbog postojanja progona u zemlji koja ga potražuje, po osnovu političkog mišljenja", piše u rješenju.

Obrazloženo je i da se onaj kome odobre azil ne može protjerati, odnosno da je odobreni azil apsolutna smetnja za ekstradiciju.

Bonus video: