Strah od dolaska Eskobara ili jačanje pozicije?

Najnovija dešavanja na političkoj sceni pokazuju da svaka partija na vlasti nastoji da ojača stratešku poziciju, ali je najgori opstanak ovakve Vlade koja trenutno samo nanosi štetu građanima, tvrde sagovornici “Vijesti”, komentarišući inicijativu Fronta za formiranje nove vlade

36743 pregleda 103 komentar(a)
Lideri DF-a Mandić, Knežević i Medojević (arhiva), Foto: Luka Zeković
Lideri DF-a Mandić, Knežević i Medojević (arhiva), Foto: Luka Zeković

Najnovija dešavanja na političkoj sceni pokazuju da svaka partija na vlasti nastoji da ojača stratešku poziciju, ali je najgori opstanak ovakve Vlade koja trenutno samo nanosi štetu građanima, tvrde sagovornici “Vijesti”.

Politički analitičar Zlatko Vujović kazao je da Vlada u ovakvoj strukturi ne može da garantuje sprovođenje reformi, evropske agende...

Niko od postojećih aktera vlasti nema snage da okonča ovu agoniju: Vujović
Niko od postojećih aktera vlasti nema snage da okonča ovu agoniju: Vujovićfoto: Luka Zekovic

“Vidjeli smo i da je jednocifren broj zakonskih tekstova, u odnosu na projektovani trocifreni, prošao u parlamentu. Dakle, potrebno je nešto da se promijeni, jer ovakva Vlada najviše nanosi štetu građanama”, kazao je Vujović “Vijestima”, komentarišući novi zahtjev Demokratskog fronta (DF).

Ta koalicija, koja ima najveći broj poslanika u parlamentu, u ponedjeljak je saopštila da stavlja tačku na priču o rekonstrukciji Vlade, tražeći formiranje nove. Za sada nemaju podršku koalicionih partnera - Demokrata i GP URA.

Zahtjev DF-a je došao u trenutku kada premijer Zdravko Krivokapić, koji je prethodno pristao na rekonstrukciju Vlade, boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

On je juče u Beogradu za TV Vijesti rekao da “sve što većina dogovori i ima podršku 41 poslanika, srećno im bilo”.

“Mi brinemo o državi, a ne pojedincu”, rekao je Krivokapić komentarišući inicijativu DF-a.

Vujović zahtjev DF-a ocjenjuje kao moguće dizanje tenzija pred dolazak američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i pokušaj preveniranja nekih poruka ili odluka američke administracije koje se mogu reflektovati na njih, s obzirom na najave iz SAD da će se sa nekim vidom sankcija suočiti oni koji usporavaju ili osporavaju proces prozapadne profilacije zemalja Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider GP URA Dritan Abazović sa Eskobarom tokom posjete Vašingtonu
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider GP URA Dritan Abazović sa Eskobarom tokom posjete Vašingtonufoto: Vlada Crne Gore

Američki zvaničnik bi 10. novembra trebalo da posjeti region i Crnu Goru, a očekuje se da će sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati o političkoj krizi.

”Nešto se dešava, postoji neka dinamika, ali čini se da je više nego jasno da niko od postojećih aktera vlasti nema snage da povuče neki potez koji će okončati ovu agoniju. Jer opstanak sadašnje Vlade nije nikakva politika, već samo agonija”, rekao je Vujović.

Analitičar Srđan Perić smatra da je suština cijele priče da svaki od subjekata nastoji da ojača svoju stratešku poziciju i u skladu sa tim ciljem se i ponaša.

Nepremostivih razlika nije bilo u raspodjeli “po dubini”: Perić
Nepremostivih razlika nije bilo u raspodjeli “po dubini”: Perić foto: Privatna arhiva

”U tom procesu upadljivo je koliko je malo ko razmišljao o onom drugom - a deklarativno stoji fraza da su svi za dogovor. To je poliltički legitimno, ali je problem što mi tu ne vidimo da se gleda dalje od toga. Poteze DF-a, ali i drugih subjekata valja čitati u tom pravcu. Njihova je procjena da je ovo sada najsvrsishodniji korak za njihovu startešku poziciju i medijski je predstavljaju kao neminovnost”, rekao je Perić “Vijestima”.

Vujović podsjeća da je DF i u prethodnom periodu odustajao od ultimatuma.

“Sjetimo se samo oko popisa koliko je bilo ultimatuma. Više je nego jasno da iz objektivnih realnih razloga popisa neće biti ove godine, ali DF ćuti na neispunjavanje ultimatuma, tako da, ako je suditi po dosadašnjoj praksi, DF nikad nije imao ozbiljan stav oko toga niti je bio spreman da ruši Vladu. Ali se postavlja pitanje, ako su već otišli do kraja, kao u ovom trenutku i rekao ili će biti nova vlada ili izbori - šta nakon toga”, kazao je Vujović.

Poručio je da treba vidjeti da li će posjeta Eskobara biti neki faktor koji će gurnuti proces u jednu ili drugu stranu.

“To kažem iz razloga što čini se imamo jednu ravnotežu nemoći - niti DF može da sruši Vladu niti Demokrate i Front mogu da izvedu rekonstrukciju, niti mogu da formiraju neku novu”, rekao je Vujović i dodao da je u takvoj kompilaciji odnosa potreban akter spolja, koji može da gurne proces u jendu ili drugu stranu.

DF je, kako je naveo, već sada u Vladi, kada se posmatra šire, ima veliki broj pozicija po dubini, ali nema ministara, što ih “frustrira jer ne mogu da utiču na politike koje Vlada donosi”.

Perić navodi da rekonstrukcija ili pak rekonfriguracija odnosa među partnerima u vlasti ulazi u fazu kada je jedini kohezioni faktor tvrdnja da je želja svih da se DPS ne vrati na vlast, iako ga ovakvim stanjem - bilo svjesni toga ili ne - zapravo “drže u igri”.

“Cijela politička atmosfera, odnosno potreba za rekonfiguracijom odnosa ipak se nije desila na način da je predložen nov zajednički programski cilj vladajuće većine i da se za njega traži podrška najšire javnosti, a za koji bi se ponudili rokovi i još važnije odgovornost za njegovo postignuće, odnosno uspjeh ili neuspjeh. Zanimljivo je i kako su tri političke strukture prilično harmonično rasporedile svoje kadrove na čelna mjesta državnih preduzeća, a potom i po takozvanoj kadrovskoj ‘dubini’. Tu nije bilo prinicipijelnih i nepremostivih razlika”, rekao je Perić.

DF je najavljujući inicijativu za formiranje nove vlade potvrdio i da se vraća u Skupštinu, čije plenarne sjednice bojkotuje od smjene ministra pravde, te usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predlog Fronta za sada relativno podržava dio koalicije u okviru koje su išli na parlamentarne izbore.

DF je novu Vladu tražio i početkom jula, kada su njegovi lideri objavili razmišljanja da bi novi mandatar mogao biti poslanik i nekadašnji diplomata Miodrag Lekić, sa kojim su se ranije politički razišli.

Da je bilo volje, situacija je mogla biti drugačija

Perić navodi da je demokratija oblik vladavine većine i što bude dalja veza između građana i njenih izabranih predstavnika, a time i Vlade, sve će biti više konfuznih situacija - a sama Vlada je tada po pravilu manje uspješna ili sasvim neuspješna, jer niko nije odgovoran ni za šta osim ljudi iz stranaka za svoju političku poziciju i to samo pred svojim stranačkim organima.

”Da je bilo volje da se čine uzajamni kompromisi i da se razumije da svako mora činiti ustupke – i to one suštinske, situcija je mogla biti drugačija”, kazao je Perić.

Bonus video: