PREPORUKA GENERALNOM SEKRETARIJATU VLADE

Nacionalni savjet: Skinuti oznaku tajnosti sa letova službenog aviona Vlade

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou usvojio preporuku koju će uputiti Vladi da se uspostavi sistem detaljne elektronske evidencije dolaska i odlaska robe iz Slobodne zone Luke Bar

19548 pregleda 6 komentar(a)
Sa sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Foto: Gov.me
Sa sjednice Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, Foto: Gov.me

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou preporučio je Generalnom sekretarijatu Vlade da skine oznaku tajnosti sa letova službenog aviona Vlade Crne Gore.

To je odlučeno saopšteno nakon sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou.

Takođe, Savjet je usvojio preporuku koju će uputiti Vladi da se uspostavi sistem detaljne elektronske evidencije dolaska i odlaska robe iz Slobodne zone Luke Bar, kao i da se prikupljaju podaci o stanju u skladištima, naročito za cigarete, duvan, papir i filtere za izradu cigareta.

Kako je saopšteno nakon sjednice, u preporuci koju će Savjet dostaviti Vladi će se naći prijedlog da se za izgradnju kapaciteta carinske službe angažuju međunarodni eksperti (UN, Italija, Velika Britanija, Njemacka) s ciljem da sprovedu detaljnu analizu stanja u Slobodnoj zoni Luke Bar i da dostave preporuke za izmjenu propisa i prakse.

"Takođe, Savjet je donio odluku da se dostavi preporuka Vladi kako bi državni organi izvršili reviziju oznaka tajnosti i rokova za čuvanje arhivske građe. Iz Savjeta su saopštili da su pregovori za objavljivanje dokumentacije vezane za autoput u završnoj fazi".

Dodaje se da će u narednom periodu, Nacionalni savjet će održavati tematske sjednice sa rukovodstvom Uprave policije u cilju preispitivanja kadrovskih i tehničkih kapaciteta u toj instituciji".

"Na današnjoj sjednici Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou usvojena je preporuka Vlade za transparentnost budžetske potrošnje. U tekstu preporuke se navodi da svaka transakcija sa državnog budžeta treba da bude javna, te da su državni organi koji ne objave sve transakcije dužni da dostave objašnjenje za svaku transakciju koja nije objavljena", saopšteno je.

Sjednici su osim predsjedavajućeg potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, prisustvovali Stevo Muk, član Savjeta, Milan Popović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, rukovodilac Stručnog tima Savjeta Vanja Ćalović-Marković i sekretar Savjeta Ana Rašović.